Betala reavinstskatt eller uppskov
Sök:

Betala reavinstskatt eller uppskov

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gunilla Engdahl

ställde för sedan frågan: Betala reavinstskatt eller uppskov

Hej, Vilket är mest fördelaktigt: att öka amortering på bostadslån eller betala av reavinstskatt?Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Så länge vi har låga räntor är det mer lönsamt att betala av en reavinstskatt.

Skatten du ska betala är 22% av ditt uppskovsbelopp. Men uppskovsräntan är 0,5% på *hela* uppskovsbeloppet. Om man räknar om detta till ränta på skattebeloppet du ”lånat” av staten motsvarar det 2,27% ränta (0,5/0,22). Nu vill vi jämföra med ett vanligt banklån där du får 30% ränteavdrag på deklarationen, det får du nämligen *inte* på uppskovsräntan. Då blir jämförelseräntan 3,25%.

Alltså, så länge du en bolåneränta på under 3,25% så är det mer lönt att betala reavinstskatten.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-14 klockan 10:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.