Betala sina skulder eller spara
Sök:

Betala sina skulder eller spara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robban

ställde för sedan frågan: Betala sina skulder eller spara

Hej , mitt sparande har nu gått så pass bra att det matchar mina skulder ca 250k . Då börjar man fundera vore det inte skönt att ta ut sina pengar och betala av skulderna.

Mina lån har en ränta på 2% och min nybörjarportfölj har ökat med ca 10%

Jag förstår att min nybörjarportfölj kommer över tid förmodligen ge bättre avkastning men samtidigt så tänker jag att vi står kanske inför räntehöjningar och oro på börsen . Tror även jag har läst att man skall se sin portfölj halveras två gånger under en 15års period .

Hur skall man tänka ?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Enligt min åsikt skall man titta på vad som lånet har använts till. Är det ett billån där bilens värde är noll om fem år så bör du lösa eller åtminstone kraftigt amortera på ditt lån.

Är det fråga om lån  till något mera värdebeständigt typ kolonistuga, så gör det inget att ha kvar det mesta av lånet.

Att förlora halva börsvärdet två gånger på femton åt  låter lite väl pessimistisk. Men visst backar börsen rejält ibland. Det gör därför inget om du har en buffert i ett sparande som inte är aktier.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-31 klockan 09:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.