Betala tillbaka studielånet?
Sök:

Betala tillbaka studielånet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Antonia

ställde för sedan frågan: Betala tillbaka studielånet?

Hej

Jag är 54 år har haft mycket studieskulder men börjar nu se slutet efter att ha betalat av ett äldre studielån i förskott och har nu ca 37 000 kr kvar som jag betalar av med 1 675 kr/mån. Har en hel del fonder som har gått bra och inte tidigare varit intresserad av att vara så aktiv. Har både pensionsfonder (som är ”låsta”) och andra  fonder (sammanlagt ca 500 000). Jag har nu börjat bli mer aktiv och investerat lite i aktier vilket intresserar mig.

Min fråga är om jag tjänar på att betala av studieskulden nu med sparade pengar (vinst) och använder den månadskostnaden jag idag har för studielånet för att istället investera i aktier/fonder. Det känns rimligt men jag skulle gärna vilja ha något ”råd”.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Antonia.

 

För att det ska vara värt att betala av ett lån istället för att investera pengarna så måste räntan på lånet vara högra än den förväntade avkastningen.

Efter en snabb googling så ser jag att räntan på CSN-lånet är 0,13 % + lite avgifter. Det betyder att om du kan få en avkastning som är högre än 0,13 % (+ avgifterna) så är det ett bättre alternativ, rent matematiskt(?). Om du tittar på Jans olika portföljer så förväntas nybörjarportföljen ge en avkastning på 3-5 % och barnportföljen ca 7 %.

Med det sagt så är det alltid riskfyllt att ha ett lån, och personligen tycker jag att lån ska betalas tillbaka.

 

Jan har skrivit en artikel om det här: https://rikatillsammans.se/investera-och-spara-csn-lanet/

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-14 klockan 14:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.