Betala uppskov eller investera?
Sök:

Betala uppskov eller investera?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lasse

ställde för sedan frågan: Betala uppskov eller investera?

Tjena! Tänker jag konstigt nu?
Fick en vinst på förra bostaden som resulterade i vinstskatt på 300 000 och i stället för att betala den, så tänkte jag att jag investerar pengarna i någon billig bra globalfond och räknar lågt att pengarna växer i genomsnitt med 5% per år under 10 år. Då har jag 537 000 efter 10 år och gör därmed något bra ekonomiskt för mig.

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du betalar ungefär 3,25% ränta på uppskovet så det är inte en jättetrygg affär. Kan du ta ett topplån på din nya bostad så får du antagligen lägre ränta den vägen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du sover bättre när du inte är skyldig Skatteverket så mitt råd är betala!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I Januariavtalet finns ett löfte om att uppskovsräntan ska tas bort. Blir det så är det förstås fördelaktigt att inte betala uppskovet. Blir det inte så kan uppskovet betalas retroaktivt i upp till fem år och därmed betalar man ingen ränta för den tiden.

Det finns med andra ord ingen (ekonomisk) anledning att betala uppskovet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med. Betala!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Skulle du ta ett lån för att investera? Pengarna ska ju betalas så småningom, alltså är det i princip ett lån.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag skulle ta ett lån till 0% ränta och investera. Eller vänta, inte skulle. Har. Jag investerar med avanzas superränta. Jag har investerat med studielånen jag tog men inte behövde med. Det är för närvarande mer än dubbelt så mycket i CSN-protföljen som jag är skyldig CSN. Bra deal! Staten är så bra på att roffa åt sig pengar på strunt (nu senast som förmånsbeskattning av sjuksköterskors gratisluncher), och inte tas trängselskatten bort för att trängseln försvann heller; så det är inte mer än rätt att utnyttja de få möjligheter att få tillbaka som finns! ;)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    ErikA

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-04 klockan 18:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.