Betalning av skatt på isk. Hur går det till i praktiken?
Sök:

Betalning av skatt på isk. Hur går det till i praktiken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Betalning av skatt på isk. Hur går det till i praktiken?

Hej. Tack för en mycket lärorik tid på bloggen.

Jag är ny på sparande och har en fråga angående betalning av skatten på mitt isk. Hur går det till rent praktiskt? Kommer jag bli tvungen att sälja av delar av mitt innehav för att kunna betala in skatten manuellt eller drar banken av skatten automatiskt?

När man har sparat på sig några miljoner kommer ju skattesumman bli ganska stor räknat i kronor i förhållande till min inkomst och när Skatteverket kräver in pengarna kommer man ha begränsad tid på sig att få fram pengarna.

Om banken drar skatten automatiskt, när sker det isf? Jag vill ju inte att banken ska dra årets skatt om min portfölj ligger nere tex. Jag är medveten att man betalar även vid förlust men då hade det kanske varit mer fördelaktigt att sälja av lite räntor för att täcka upp för skatten? (Från aktie/fondkonto)

fast visst man kan ju ombalansera direkt efter.

Kan det vara värt att ha lite likvider redo och när skatten dras köpa tillbaka sina andelar samma dag innan kursen ändras?

Ah lite förvirring från min sida, kanske finns någon bra artikel om detta? 😁 MVH Malin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

  1. Banken som ditt ISK är på rapporterar värdet till Skatteverket (skatten beror på värdet på innehavet + kontanterna)
  2. Skatteverket räknar årligen ut din slutgiltiga skatt, där kommer det finnas en post med skatten som beror på ditt ISK
  3. Har du totalt sett betalat in för lite skatt kommer du behöva betala in mer, har du betalat för mycket får du tillbaka. Detta precis på samma sätt som om du betalat för mycket eller lite skatt på din lön.

Det är du själv som ansvarar för att betala in skatten, vilket normalt sett görs efter att det står klart hur mycket du ska betala vilket du får reda på en gång om året. Om du är orolig för att det kommer bli för mycket skatt på en och samma gång kan du alltid avsätta lagom belopp löpande exempelvis kvartalsvis eller månadsvis till ditt skattekonto. På så sätt finns pengarna redan där när skatteverket vill ha dem och det blir inte en stor klump en gång om året. Glöm dock inte att lägga till en utbetalningsspärr på skattekontot om du betalar in i förväg så att du inte direkt får tillbaka pengarna. Du kan naturligtvis även spara dessa pengar på ett annat räntebärande konto istället för 0-ränte-skattekontot. Banken betalar inte in något för dig och kommer inte sälja något av dina innehav under förutsättning att du betalar din skatt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som Erik skriver. Jag hamnade i samma läge. Nu är det så att jag inte ännu har sparat ihop stora summor men jag får ändå betala mer skatt pga av mina investeringar i ISK än jag får tillbaka.

Hos min arbetsgivare kan jag frivillig inbetala mer skatt varje månad. Antingen ett fast månadsbelopp eller en procentdel av min lön. När det dags för skatteåterbäringen får jag tillbaka det beloppet som jag inbetalt för mycket eller i värsta fall behöver jag endast betala ett mindre kvarstående belopp om jag har inbetalt för lite.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-13 klockan 04:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.