Betalningsskyldig vid tecknande av aktier?
Sök:

Betalningsskyldig vid tecknande av aktier?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MartinP

ställde för sedan frågan: Betalningsskyldig vid tecknande av aktier?

Startade ISK på Swedbank för att även kunna teckna mig för aktier där. Har annars Avanza som jag brukar göra det med.

När jag nu skulle teckna mig för en emission på Swedbank står det i villkoren ”Om full betalning ej sker i rätt tid kan tilldelade aktier överlåtas till annan eller säljas, varvid du kan få svara för mellanskillnaden om försäljningspriset understiger priset i Erbjudandet”.

På Avanza står bara att anmälan är bindande, men inget om att jag kan få svara för mellanskillnaden om jag inte har pengar på kontot och blir tilldelad aktier.

Vad gäller egentligen? Gör de olika eller gäller detta även Avanza som dock inte skriver ut det?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Martin,

Konstigt att det står olika, men kan tänka mig att det gäller desamma hos Avanza.

Se det ur bolaget som gör IPOen vy.
Du tar in pengar och får ett visst antal godkännanden, man väljer att gå vidare med processen och helt plötsligt så får man inte in dom pengarna som man behövde och kan inte utföra det uppköpet eller liknande som man ville då vissa inte betalar. På nått sätt ska dessa pengar in och då måste man hitta andra som kan ta dennes del, i vissa fall behöva gå ned i pris för att hitta fler.
Men är det en IPO som blir övertecknad så kommer du inte bli ersättningsskyldig då det finns fler som vill teckna till samma pris.

Men lättast är att fråga Avanza vad som gäller!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för svar. Pratade med SB som sa att det är de som har gått med på att köpa ett visst antal, och om några t.ex. struntar eller glömmer att föra över pengar, så måste eventuellt de köpa. Och har kursen gått ner så tar de igen det från de som skulle ha haft pengar på kontot. I värsta fall. Går kursen upp är det inga problem. Men bra att veta. Har ibland fört över till fel konto eller helt enkelt glömt bort att göra det förut hos Avanza. Har skickat en fråga till Avanza också, då det inte stod något där om detta.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MartinP

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-18 klockan 10:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.