Better Globe - hur bokföra företagsägda träd?
Sök:

Better Globe – hur bokföra företagsägda träd?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik

Den här artikeln publicerades 2017-04-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Better Globe – hur bokföra företagsägda träd?

Jag står inför att köpa lite Better Globe-träd i en AB-ägd portfölj.

 

Hur ska man bokföra och deklarera dessa?

Vid inköp bokförs de som en finansiell anläggningstillgång till anskaffningskostnaden.

Men sen då…

Ska värdet på ”trädcertifikaten” skrivas upp i samband med bokslut varje år?

(191,25 / 20 * ålder + 17 – ack.utdelning EUR skulle en formel för årlig värdering av ett träd vara)

Och blir värdeökningen då en orealiserad vinst eller ska man skatta för värdeökningen varje år och alltså då ha skattat för pengarna redan innan man får dem utbetalda?

 

Hur klassificerar man utdelningarna? Blir dessa försäljning, utdelning, ränta?

 

Hoppas att någon med ett hum och redovisning och skatter kan hjälpa mig med dessa spörsmål :)

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej,

Avkastningen bokförs lämpligen som en kreditering av samma konto (finansiell anläggninstillgång) som man bokför tillgången på. Resonemanget bakom detta är också bollat med dessa två stora revisionsföretag (PWC och Deloitte) och handlar om att nettoinvesteringen sjunker när avkastning erhålls och nettoinvesteringen ökar när man köper fler träd nästa år och nästa år osv.

Efter en viss tid så kommer avkastningen att ha ätit upp hela investeringen och kontot hamnar på noll eller på minus. Det är då först som vinst börjar uppstå och det är då denna vinst blir föremål för beskattning. ”Avkastningen” som vi kallar det för skall nämligen betraktas som ett återköp av trädet som Better Globe gör. Dvs det uppstår ingen vinst för än efter ca 10 år då hela den ursprungliga kostnaden är återbetald. Efter det då blir allt vinst.

Om ni skulle behöva bolla det här med någon, mejla mig på jan@rikatillsammans.se så sätter jag er i kontakt med redovisningsbyrån som jag använder så kan de förklara exakt.

Hälsningar,
Jan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Satt precis och hade samma fundering. :)

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-29 klockan 22:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.