Köpa eller hyra en bil?
Sök:

Köpa eller hyra en bil?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

Den här artikeln publicerades 2017-04-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Köpa eller hyra en bil?

Jag har funderingar kring att äga bil. Eftersom det inte direkt är en god investering så funderar jag lite på vad som skulle kunna vara bäst. Valet står mellan att köpa en begagnad (jag brukar försöka hitta den mest prisvärda som har gått ca 3000 mil) eller att privat hyra en bil.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Oj, vilken svår fråga. Har du några siffror som vi kan jämföra med?

Annars är väl tumregeln att en bil som är ett till två år gammal mer prisvärd en ny bil. Sedan tenderar väl de flesta bilmodeller att plana ut i värdeminskning efter ett par år. Det gäller dock att försöka hitta det här sambandet när det planar ut och sedan jämföra det.

Hyr man en bil så kan man göra det per gång och då blir kostnaden mer förutsägbar. Det kluriga är att där är mycket kostnader förutom värdeminskningen, inte minst försäkring. Jag har för mig att jag har sett siffror att nya bilar har en milkostnad på runt 40 till 50 kronor per mil.

Sedan tycker jag inte heller att man kan fatta alla beslut på rent ekonomiska grunder. En bil är ju en dålig affär men det ger en hel mängd andra värden i livet som kan motivera det. Jag gillar ju min V70, tycker det är praktiskt och jag tycker faktiskt den är en av de snyggaste bilarna… :-)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-03 klockan 16:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.