Bil-lån. Amortera snabbare eller lägga pengar på pengamaskin.
Sök:

Bil-lån. Amortera snabbare eller lägga pengar på pengamaskin.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan A

ställde för sedan frågan: Bil-lån. Amortera snabbare eller lägga pengar på pengamaskin.

Hej!

Undrar över hur jag ska tänka angående mitt bil-lån.

 

Resterande skuld är 170000kr. Ränta 4,55%

Jag amorterar 2500kr plus ränta varje månad.

Jag har sparat ett år och har ca 60000kr i ett isk med index och räntefonder. Vad jag undrar är om det är bättre att bara amortera av med pengarna jag har i mitt isk eller om det är bra att ha kvar dem där? Jag har tänkt på detta så mycket att jag måste ha hjälp, kan inte tänka mer😉 hur skulle ni göra?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om man får vara lite jobbig så är väl steg 1 att aldrig låna pengar till bil ;) utan köpa en man kan betala kontant. Min första bil var en 10 år gammal toyota som kostade 45 000 år 2007, den var helt ok.

Svaret på frågan måste väl bli att om du tror dig få högre avkastning än 4,55% på börsen så är det ju bättre att satsa pengarna där. Å andra sidan får du ju 4,55% garanterad ”avkastning” om du amorterar så jag skulle nog göra både och, dvs lägga hälften på att amortera och hälften på att investera.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tror de flesta hade valt ett sparande med säker avkastning på 4,55% med nuvarande osäkerhet vart börsen är på väg de närmaste åren. Speciellt de räntefonder du har kommer inte vara i närheten att avkasta bra nog i jämförelse med amorteringar på lånet.

Se bara till att ha en buffert för andra oförutsägbara utgifter först.

Har du samlat ihop 60 000 på ett år är det ju 5000 per månad du sparat så det skulle ju påverkar återbetalnings tiden ordentligt.  I nuvarande takt så är lånet återbetalt om 5 och ett halvt år, om du istället la 7000 på amorteringen i månaden så skulle skulden vara borta om 2. Då kan du dessutom lägga de pengar (runt 600 i månaden?) du idag skänker till banken/bilhandlaren på roligare saker.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Precis så gjorde jag för några år sedan. Visst kändes det roligt att hålla på med aktiesparande samtidigt som med mina amorteringar men i slutänden kastade jag bara bort pengar.

Tittar man på marknaden är det kanske också bättre läge att fokusera mer på amortering istället för sparande. 4,55% avkastning får du nämligen oavsett vad marknaden kommer jag göra.

Jag säkerställde en buffert för att inta hamna i ekonomiska problem och började sedan amortera i extra hög takt. Nu är jag helt lånefri som känns jättebra och samma belopp som jag extra amorterade kan jag nu lägga på mitt månadssparande.

Det där med buffert är nog viktigt. Amorterade pengar är helt borta och kan inte användas på något annat. Inte så kul om du ändå skulle behöva pengar i nära framtiden och sedan måste låna för att lösa det.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Med en sån ränta skulle jag absolut abortera bort så snabbt som möjligt, och sen börja spara i fonder.

4,5%  garanterad avkastning tackar man ju inte nej till

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-12 klockan 15:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.