Bilfråga
Sök:

Bilfråga

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

Den här artikeln publicerades 2017-10-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bilfråga

Hej! Behöver råd från kunninga personer angående bil.

Jag äger en Volvo V70 2011 Eco, knappt 14 000 mil, drar ca 4,5/mil. Den kostar i lån 2100 kr/mån (och vi har för tillfället inte pengar så vi kan betala av allt). Den är i jätte fint skick, jag arbetar i bilbranschen så tar hand om den väl. Skatten ligger på 1520 kr/år och försäkring 4700 kr/år, besiktning ca 400 kr/år, och service runt 2500 kr/år (men det är ju olika vid olika miltal).

Har jag möjligtvis missat något mer i fasta kostnader?

Om inte så blir detta 34 320 kr/år = 2860 kr/mån

Sedan tillkommer givetvis andra kostnader som nya däck som jag kommer behöva köpa snart, ca 5000 kr där. Och i våras körde någon smitare in i min bil så jag fick lacka om ena sidan vilket innebär 3000 kr där trots försäkring. Det kommer alltid fler kostnader som man inte väntar sig.

Nu har jag en köpare så om jag säljer till honom går jag i princip plus minus noll mot lånet, ca 5000 kr i vinst men inte mer. Då är alternativet följande:

Jag kan ta en leasingbil genom mitt jobb, då blir det en Volvo V40 eller S60, helt ny, drar samma som V70n alltså 4,5 eller mindre/mil.Allt är inkluderat, däck, service, skatt, rubbet. Och den kostar mellan 3200-3600 kr/mån och jag har den två år sedan kan jag välja ny leasingbil eller köpa egen.

Vad tycker ni jag ska göra?

Vi kommer vilja ha ny bil ändå om några år så vi kommer inte köra V70n till den ska skrotas ändå, vad är bäst? Om jag tar leasingbil och slutar på mitt företag inom två år så behöver vi ju köpa en annan bil, är det helt omöjligt att hitta en lika bra deal som den jag har på V70n nu?

Ni som är väldigt ekonomiska och förnuftiga, vad hade ni gjort?
(Säg inte ”köp en golf -84” eller ”åk buss” för det kommer inte hända, haha).

Vänligen!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hejsan.

 

Är de 3200-3600kr/mån efter eller innan förmånsbeskattning? (förutsatt att det är en tjänstebil/förmånsbil)

Hur viktig är storleken på bilen? Finns många bra bilar i mindre klass (typ Astra) som kostar mindre sett till alla paramterar.

Fördelen med förmånsbil/tjänstebil mot just privatleasing är för tillfället att du slipper till exempel betala för repor och annat som kommer när du ska lämna tillbaka bilen. Tänk dock på att efter halvårsskiftet nästa år blir det dyrare för tjänstebilsförare att ha bil genom företaget.

Exempel på att köpa en ny bil i Astra-klassen (årets bil förra året) kan månadskostnaden bli ca 2200kr/mån och ofta så ingår ju garanti och service i tre år så där sparar du in en hel del.

Pris: 175000:-
Kontantinsats 20% (35000:-)
72mån
3,95% ränta
=
2187:-

Fördelar: mer eller mindre problemfritt ägande i 3 år (genom garantin och service som ingår), ny säker bil, relativt låg bränsleförbrukning, efter 3 år har du betalat av ca 80.000:- vilket innebär att du är nere på en rimlig summa för att kunna byta in bilen och köpa en ny för samma månadskostnad och fortsätta med 3 års garanti, service mm.

Nackdelar: du binder upp dig en längre tid (ovan räknat på 72 månader), något du visserligen kan betala av när som helst men utan en större kontantinsats är det ju 72 månader det tar innan du blir skuldfri. Du får ca 20.000kr mindre än vad marknadsvärdet är på bilen när du ska sälja den (om du säljer/byter in den till en bilhandlare då de också ska tjäna på affären när de säljer bilen vidare).

 

Så vad jag personligen hade gjort är att försöka betala så mycket som möjligt i kontantinsats med befintligt kapital och ta resten på lån, det vill säga köp bilen privat. Rikta då in dig på en mindre bil, kanske till och med en bil som är 1 år gammal med garantier och annat trevligt kvar på bilen om du vet med dig att ni kommer byta bil inom 2-3 år. Då kan du hamna på en mycket bra månadskostnad, enkelt runt 600-800kr mindre i månaden än räkneexmplet ovan.

Hoppas du hittar en bra bil till ett bra pris :)

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anna

Vilket kul ämne du tar upp. Detta är ngt jag själv lagt lite tankeverksamhet på.

När det kommer till bilar så finns många myter och vedertagna ”sanningar”. De flesta är enligt mig helt felaktiga.

Tycker du ställt upp kostnaderna för din bil ovan mycket bra. Men saknar en parameter som avgör mycket: Varför vill du byta bil?

Saknas något på den bil du har idag. Eller är den kanske större än vad du har behov för?

Den största kostnaden för en bil är allt som oftast just byten. Detta hänger ihop med att du då realiserar det enorma värdetapp som en bil har. Ju nyare desto störe.
Vi vill ofta motivera bytet med ”rationella” fördelar som t.ex. att den nya bilen drar ju så mycket mindre. För detta betalar vi gladeligen 100 000:- (oftast mycket mer) emellan till den nya bilen som ska spara oss pengar.
Det vore ju fantastiskt om man kunde spara in 100 000:- med hjälp av sänkt bensin/dieselförbrukning men verkligheten är att du kommer aldrig att tjäna in det. Inte ens om din tidigare bil drar en hel liter mer per mil än den nya. Vilket den ju inte gör.
Däremot köper vi oss återigen ett stort garanterat värdetapp.

Det finns självklar många olika anledningar till att man byter bil. Ekonomi är verkligen inte allt.
Men vill man se det ur ett rationellt perspektiv så brukar man landa I att det bästa är att köpa en vettig bil som man vill ha, och har råd att köpa. Och behåll den länge.

Din V70 är långt ifrån slut, och går utmärkt att hålla liv i länge framöver. Därav frågan ovan varför du vill byta.

Lever jag själv som jag lär? Nä,
Tillägger även att min världsbild sattes rejält i gungning i sommras då jag sålde en gammal Porsche som jag ägt en rellativt kort tid, för 100% mer än vad jag köpte den för.
Undantag finns alltid. Men i fallet bilar är de ganska få.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-05 klockan 08:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.