Billigaste läkemedelsfronten?
Sök:

Billigaste läkemedelsfronten?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Inga onödiga besök eller resor i helgen!

ställde för sedan frågan: Billigaste läkemedelsfronten?

Vilken är den billigaste läkemedelsfonden? Vilka finns i Avanzas och Nordnets utbud som är billiga?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  För samma fond avgiften är helt oviktigt för att fonderna har samma kurs i alla fondbolag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 2. Vit pil

  Jag har en del av mina aktiva svenska fonder hos Savr eftersom deras avgifter är i vissa fall nästan hälften av de avgifter som samma fonder har hos Avanza och Nordnet. Eftersom avgiften är lägre blir avkastningen högre – det är ju det som är Savrs hela affärsidé.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 3. Vit pil

  Hej Tale,det tro jag inte att på Savr fonderna har en annat kurs än på nåt annat fondbolag ,kursen är samma men avgifterna är olika för att dom varierar mellan olika fondbolag och kursen är bestämd efter avdragen avgift så att om du köper andelar för ex.1000kr du får samma antal andelar i alla fondbolag i Sverige.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 4. Vit pil

  Fondavgiften är inte en engångssumma som du betalar när du köper fonden. Den dras av på daglig basis, 1/365-del varje dag. Därför får du samma antal fondandelar för 1000kr oberoende av var du köper fonden, trots att avgifterna kan variera beroende på fondbolag.

  När dras fondavgifterna?
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2009/08/21/nar-dras-fondavgifterna.html

  Hur mycket sparar jag på att välja Savr?
  https://help.savr.com/sv/articles/3557295-hur-mycket-sparar-jag-pa-att-valja-savr

  P.S. Bra att komma ihåg att de fonder hos Savr som handlas i annan valuta än SEK har en valutaväxligsavgift på 0,5% som gäller vid både köp och sälj – alltså dubbelt så hög som hos Avanza och Nordnet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 5. Vit pil

  HEJ Tale,om du får flera andelar efter köpet hos Savr ,eller får du andelar utdelade eftersom avgifterna är låga ,eller pg.av valutaväxlingsavgifterna får du flera andelar då är värt att välja Savr, här pratar vi om samma fond hos olika fondbolag ,avgifterna dras av dagligen men kursen är samma ,men var finns vinsten då om fonden stiger eller minskar lika mycket i alla fondbolag,jag tror mer att avgifterna är en falskt marknadsföring i syftet att få flera kunder på samma sätt som finns hållbara eller etiska fonder.,enda skillnad när avgiften har lite betydelse är mellan aktiva och passiva fonder,där man förväntar sig bättre avkastning på förvaltade fonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 6. Vit pil

  Ok, det kan vara lite förvirrande med fondbolag och avgifter.

  Egentligen är det så att Avanza, Nordnet och Savr är fondplattformar (även om man ofta använder ordet fondbolag). Och fondbolag är egentligen de bolag som ger ut fonden.

  Vi kan ta till exempel någon amerikansk teknikfond som har en årsavgift på 2%. Hälften av den avgiften går till fondbolaget som ger ut fonden och den andra hälften tar fondplatformen – som betalt för tjänsten. När du går till Morningstar ser du att den fonden har en fondavgift på 2%, och den avgiften har Morningstar redan tagit hänsyn till och den är avdragen när du tittar på den historiska avkastningen.

  Men det som är skillnaden med Savr är att de tar inte den plattformsavgiften som andra fondplarformar som Avanza och Nordnet tar, dvs i det här fallet 1%. Savr tar endast 0,09% och resten, 0,91%, kommer till kunden tillgodo.

  Och nu stämmer inte den historiska avkastningen på Morningstar för Savr längre, eftersom Morningstar har räknat med att fondavgiften är 2% medan hos Savr är den endast 1,09%.

  När du köper en viss fond får du precis lika många fondandelar för samma fond oberoende om du köper den hos Avanza, Nordnet eller Savr. Med tiden kommer värdet på fondandelar förstås att variera, beroende på hur kursen utvecklas. Men den fondavgiften som Savr drar av varje dag (av fondens aktuella värde) är bara nästan hälften av de fondavgifter som Avanza och Nordnet drar av. – Därav skillnaden.

  P.S. Eftersom valutaväxlingsavgiften för utländska fonder är högre hos Savr betyder det att det kan bli dyrt med utländska fonder hos Savr. Om man köper och säljer sina utländska fonder ofta kan det därför vara bättre att välja Avanza eller Nordnet i stället.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 7. Vit pil

  Hei Tale, vad du beskriver ovan stämmer men den är en variation av avgifter mellan olika fondbolag,fondplattformar och transaktioner som dras av innan kursen på en fond bestäms ,men förklara lite hur du som sparare hos Savr är gynnad av 0,91% mindre avgifterna ,om kursen är samma och vi är överens om, då måste vara antalet andelar som ökar p.g.av minskade avgifter är det verkligen så att efter en vis tid får du fler andelar som höjer din saldo på ISK eftersom kursen är alltid samma.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 8. Vit pil

  Nu förstår jag hur du menar :-)

  Det här hittade jag hos Avanza:

  ”Kursen sätts genom att man först lägger ihop fondens alla tillgångar, sedan drar man av de avgifter som fonden har, som exempelvis förvaltningsavgiften.

  Summan, som även kallas för fondförmögenhet, delas sedan med antalet fondandelar som fonden har och då får man fram NAV-kursen.

  När man tittar på fondens utveckling så är alla avgifter med andra ord redan dragna. Det brukar även kallas för avgiftsjusterad kurs.”

  Och med mina egna ord: Eftersom kursen sätts EFTER att fondavgifterna är avdragna betyder det att kursen kan vara OLIK på de olika fondplatformarna – eftersom storleken på avgifterna kan variera!

  Därför blir fondförmögenheten större hos Savr än hos Avanza, eftersom fondavgifterna hos Savr är lägre.

  Det är dock alltid samma antal fondandelar både när man köper och säljer, antalet ändras inte med tiden – trots att värdet på fondandelar och avgifter kan variera.

  P.S. Eftersom kursen sätts varje dag och fondavgiften som dras av är endast 1/365-del per dag kan det lätt se ut som att det är precis samma kurs för samma fond på de olika fondplattformarna eftersom skillnaden är så otroligt liten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tycker fondavgifterna är för höga på läkemedelsfonderna för att det ska vara värt att köpa. Bättre kanske då att köpa rena läkemedelsaktier istället. Är väl bara Pfizer och Astra som är svenska och ger utdelning? Finns det fler?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Avgifterna på branschfonder brukar vara höga och det är sällan det finns indexfonder i den kategorin. Men de flesta brancshfonderna har ändå ett jämförelseindex som kan vara intressant att jämföra med.

  Du nämnde de två största men på Stockholmsbörsen finns det många fler som ger utdelningar och dem hittar du kanske lättast på Morningstar.
  https://www.morningstar.se/se/screener/stock.aspx#?filtersSelectedValue=%7B%22dividendYield%22:%7B%22id%22:%22:BTW:0:2%22%7D,%22exchange%22:%7B%22id%22:%22E0EXG$XSTO%22%7D,%22sectorId%22:%5B%7B%22id%22:%22IG000BA005%22%7D%5D%7D&page=1&sortField=name&sortOrder=asc

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-19 klockan 09:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.