Bli ekonomiskt oberoende inom 10-15år
Sök:

Bli ekonomiskt oberoende inom 10-15år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lars

ställde för sedan frågan: Bli ekonomiskt oberoende inom 10-15år

Hej!Jag vill ha som mål att bli ekonomiskt obereonde inom 10-15år. Det finns jättebra tips på bloggen om hur portföljer ska se ut och så vidare men jag är fortfarande lite förvirrad.

Jag har räknat ut att jag kommer behöva ca 8000-12500 i månaden (vid uttagsfasen) för att kunna säga upp mig. Kan till och med kompromissa och göra det redan vid 6-7 tusen kanske, beroende på hur man situation ser ut just då.

Låt oss säga att jag kan spara 8-10.000 i månaden och har ett kapital på ca 400.000-500.000, hur ska jag placera dessa bäst för att uppnå mitt mål? Jag själv har sneglat in på Globala portföljen.Ska jag bara gå all in på Avanza global med kapitalet och månadsspara 8-10.000 i den? eller ska jag komponera ihop lite andra fonder och räntor. Antar att det är klokt att ha med lite annat vid så stora belopp, rätta mig om jag har fel. Och apropå räntor, ska jag öka innehavet när jag börja närma mig målet? T.ex. 5år kvar tills målet så då ökas räntedelen till 50% och fonder 50%.Hjälp en förvirrad själ!Tack på förhand

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Lars!

Du är på rätt spår. Ta en titt på denna artikel https://rikatillsammans.se/ombalansering-2019/ och kör igång med Globalportföljen. Den rekommenderade varianten á 10 fonder duger alldeles utmärkt.

Precis som du säger så är det rekommenderat att du skiftar över till mer och mer räntor beroende på hur många år du har kvar tills du nått din sparhorisont.

Det är även en smart idé rent psykologiskt att börja investera successivt i marknaden. Kanske fördela de där 500 000 kr på 12 stycken månatliga insättningar (á 41 666 kr) för att sprida ut risken.

MVH

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Lars!

Som Marcus säger så är ”Ombalansering 2019” en bra genomkörare för aktuella fonder just nu!
Däremot skulle jag säga ”Globala Barnportföljen” den förenklade versionen, tycker bara man krånglar till det med 10 fonder, räcker gott och väl med 3-4.

Men läs gärna om ”Fyra-Hinkar-Strategin” för att förstå hur mycket du kan slänga in i ditt långsiktiga sparande och hur mycket du behöver för att täcka oförutsedda kostnader som kan dyka upp!

Sedan kan du även läsa denna artikeln om ”Att investera allt på en gång eller sprida ut”.

Låter som en jättebra plan att öka räntorna när du närmar dig målet.
10% aktiefonder per år du kan avvara pengarna brukar vara en bra måttstock!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-27 klockan 09:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.