blir så trött, vem ska man lita på?!
Sök:

blir så trött, vem ska man lita på?!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Petronella Garp

ställde för sedan frågan: blir så trött, vem ska man lita på?!

lysa pluggas väldigt hårt här på bloggen. och verkar väl vara en OK sparform.

blir man kund så investerar man i deras 3 fonder i olika fördelning. Lysa aktier A, Lysa räntor A och Lysa Sverige aktier. Dessa tre fonder går att hitta på morningstar.se, men de går som sagt bara att köpa via lysas hemsida.

 

Någon som kan förklara varför Lysa aktier A går så fruktansvärt mycket sämre än sitt jämförelseindex redan efter två år?

https://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00019MOJ&programid=0000000000

blir man blåst ännu en gång eller vad är det som händer? läser här att många flyttar över hela sina kapital till lysa.

lägger man tex till fonden LF global indexnära i jämfördelsen så trackar den ¨jämförelseindexet MSCI ACWI nästan på exakt även om den inte ens innehåller tillväxtmarknader… samma sak med avanza global.

uppenbarligen läcker det pengar från lysa, avgiften är bara marginellt högre säger ni och viftar bort det argumentet helt. men redan efter två år så är man en megaförlorare om man köper in sig i lysas fond.

 

kanske rådet billigaste globalfond + sparkonto inte är en så dum strategi trots allt….

Det finns 8 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

ML

Vid ett börsfall på 70 % eller mer (som du skriver) anser du att ”väldigt få skulle stå ut med den nergången” . Tror du det då är någon skillnad om du har 60 %, 80% eller 100 % i en global indexfond? Nedgången är tillräckligt stor även i portföljer med de lägre %-satserna.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det beror ju på vad man har utöver aktierna. Jag tror på en bred diversifiering, inte bara 10-20% kort ränta.

  Skillnaden mellan t.ex.-50% och -30% tror jag är märkbar för de flesta.
  Det är inte bara hur djup nedgången är som spelar roll utan även hur länge man ligger på minus. Därför gillar jag även Ulcer Index som komplement till Sharpekvot och Max Drawdown.

  Eftersom vi inte kan veta framtiden är det bra att ta höjd för flera olika möjligheter. Jag tror att för många, men inte alla, är det bättre att försöka säkra upp och undvika de sämsta utfallen än att maximera de bästa.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

svarade på frågan för sedan

jag inser nu att det KAN ha varit globala småbolag som tynger ner lysa. småbolagen har gått sämre än storbolagen så sista tiden.

men vad säger ni själva?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Lysa Aktie A följer inte MSCI ACWI, även om Morningstar använder det som jämförelseindex för fonden ifråga.

  LF Global innehar 65% USA medan Lysa A har ”endast” 50%. Därtill får du automatiskt 20% Sverige hos Lysa vilket minskar andelen USA ner till 40%.

  Resten kan du räkna ut själv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Att Lysa har sannolikheterna och oddsen på rätt sida, men ibland faller ju inte tärningen enligt sannolikheten. I övrigt har Tale, Aen och de andra svarat superbra. 👍

  Jag själv har skrivit om mina åsikter i artikeln som William länkat till:
  https://rikatillsammans.se/stockholmsborsen-analys-2019/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har inte globala småbolag i min egna portfölj för den har ju alltid presterat sämre än global index och har högre avgifter. I USA har dock småbolagen presterat bättre (med högre avkastning), investerare där har ju tillgång till det med en väldigt låg avgift, så det är lite som tillväxtmarknader (högre avkastning/risk) för dom. Men inte för det globala.

Sen är inte globalfond + sparkonto den bästa strategin för de allra flesta. Du får tänka på att småspararguiden är skrivet av människor som varit med i finansbranschen sedan ~2010, alltså i princip bara under en uppgång. Vid nedgång vill de flesta nog ha allting på samma ISK konto och ha korta räntefonder samt långa obligationer. Om svenska börsen går ned -70% eller mer så kommer antagligen sänka räntan mycket (AMF Lång går +), samt att det sker i andra länder (AMF Räntefond mix).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det finns faktiskt ganska mycket stöd i forskningen (Famas 3-faktor-modell) om att små bolag överpresterar mot stora över tid med en ganska hög sannolikhet (93 % sannolikhet över en 10 års period). På ett års sikt är sannolikheten 64 % och förra året var ett sådant år då tärningen föll på de 36 %.

  Jag kommer att prata om det i veckans eller nästa veckas avsnitt. De andra sannolikheterna är att värdebolag överpresterar mot tillväxtbolag och att lönsamma bolag överpresterar mot olönsamma.

  Det är alltså inte fel av LYSA att inkludera dessa småbolag och på så sätt avvika mot fördefinierade index.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Varför har man då bara 5-10% i småbolags index när sannolikheten är 94% på 10 års sikt? Varför inte ha 40% småbolag när oddsen är så hög? 10% är inget att höja avkastning!
  Mvh. Jack

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 3. Vit pil

  För att det är en detalj i en större helhet. Basen enligt CAPM är ju fortfarande att ha exponeringen mot hela marknaden. Hela marknaden består ju av stora bolag också och börjar jag plocka bort eller övervikta så tar jag en risk som jag inte kommer att få betalt för.

  Jag anser att det LYSA gör eller jag gör i portföljerna är INTE att övervikta utan snarare komma närmare ett marknadsviktat index. Eller har jag otur när jag tänker Jack? 🤔

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej Jan.
  Du tänker inte fel! Själv har jag inget emot småbolag och EM index eller Asien indexfond. Det är säkert något som höjer avkastning långsiktigt. Varför jag inte har Handelsbanken gl småbolag i portföljen är att jag tycker den är riktig dyr 0.68% för att vara indexfond. 0.38% iav borde vara max. Swedbank Access Asien och Avanza EM är rikigt bra ha i portföljen men då anser jag att man ska ta in 20- 25% av portföljen. Samma sak småboal om det ska märkas i slut avkastning. Om man avviker lite i från index blir avkastningen ganska lika om du har 1 global index fond eller några fonder till med så lite % i portföljen. Ha det så bra.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du jämför Lysa Aktier A med en ren global indexfond. Lysa Aktier A inkluderar Emerging Markets & Globala småbolag som båda har haft det tufft i år. Sen ska det sägas att Lysa har underpresterat mot sitt jämförelseindex som inkluderar EM & Midcap, men det är ju svårt att säga om det kommer att bestå i all framtid.

Du blir definitivt inte blåst. Om något är jag dock förvirrad varför LF Global Indxnära har MSCI ACWI Index som jämförelseindex…

Lysas Hållbara alternativ (Öhman global marknad hållbar) har överavkastat index senaste åren.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Aen

Varför skulle småspararguiden vara skriven för dem som inte varit på börsen sedan 2010??

Ett börsfall på 70 % eller mer. Varför skulle vi få det??

Det är väl ingen fördel med räntefonder om man får ett börsfall.

Vid börsfall kommer man inte kunna sänka räntorna mer än vad de nu är!

100 % sparande i Länsförsäkringar global indexnära + buffert på vanligt bankkonto är bäst för de flesta okunniga småsparare. Du verkar vara en sådan!

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har aldrig skrivit att småspararguiden är skriven för dem som inte varit på börsen sedan 2010. Jag skrev att de som skrivit småspararguidens artiklar (ex. om räntefonder) verkar endast ha erfarenhet sedan ~2010, alltså under en uppgång.
  Den svenska börsen gick med -11,92% 2000, -19,85% 2001, -41,74% 2002. Från 1198,97 till 493,2. Tror den har gått historiskt back mer än så (-61%).

  Med tanke på att Riksbanken har haft lägre räntor än vad det är nu, så har du skrivit ett faktuellt inkorrekt påstående. Du kanske inte vet att det varit minusräntor. Dessutom så har räntorna sjunkit i 600 års tid. Den enda anledningen jag nämnde svenskt börsfall på 70% var att vid en sådant börsfall kommer riksbanken sänka räntorna, oavsett var den är vid den tidpunkten. En global indexfond kommer inte sjunka 70%. Du förstod inte vad jag skrev om småspararguiden så du kanske inte förstod att jag skrev den svenska börsen.

  https://bankunderground.co.uk/2017/11/06/guest-post-global-real-interest-rates-since-1311-renaissance-roots-and-rapid-reversals/

  Scrollar du ned till tabell 1 ser du att globala obligationer gick upp med 10,9% under finanskrisen 2008.
  https://lysa.se/whitepaper/

  Om du inte längre är okunnig så antar jag att du har lagt in tillväxtmarknader, för att ACWI (12% tillväxtmarknader + MSCI World) presterar bättre än MSCI World, som Global Indexnära följer. Eller så följer du bara vad småspararguiden säger och blir jättesur och kan inte tänka själv.

  Lycka till.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 2. Vit pil

  Stockholmsbörsen har gått ned med >60% tre gånger på de senaste dryga 100 åren. Varför skulle det inte kunna hända igen?

  För 20 år sedan skulle tanken på negativ ränta varit otänkbar. Ändå hände det. Räntan i t.ex. Sverige har ju varit lägre än den är idag
  Varför skulle dem inte kunna sänkas?

  Jag skulle tvärtom säga att 100% globalfond förutom sin buffert är alldeles för hög risk för de alla flesta småsparare. Vårt eget beteende är den största fienden till vårt sparkapital. Man måste hitta en strategi som man kan fullfölja. Historien har visat att väldigt få står ut med stora nedgångar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 3. Vit pil

  Hur kan du tycka om du avviker i från global index med landsfonder/småbolag/extra tillväxtmindex att du sänker risken i portföljen? Alla som sparar på börsen vet att global index är tryggaste och bredaste sparande långsiktigt! Sänka risken gör du med ränte fonder som ger myndre än inflationen eller sparkonto. Många, experter på den här bloggen.
  Mvh. Jack

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 4. Vit pil

  Hänger inte riktigt med på konversationen, men jag tänker att så som jag gör (och LYSA) är att vi kommer närmare ett marknadsviktat index genom att 1) lägga till tillväxtmarknader och 2) lägga till en liten andel småbolag. Det är inte en spekulation i att det ena kommer gå bättre än det andra.

  Forskningen säger ju faktiskt inte heller ”global index” utan den säger ”marknadsviktat index” sedan råkar ju ”globalt index” vara den bästa approximationen av ”marknadsviktat index” men det är ju inte bra. MSCI ACWI är ju bättre än MSCI World men det är ju ändå begränsat t.ex. med avsaknaden av småbolag.

  Det som man verkligen kan diskutera och som jag mer och mer upplever att jag/LYSA inte riktigt har stöd för är de där 15 % i Sverige.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Här på bloggen är mantrat att man inte kan förutsäga börsens utveckling …men att börsen skulle gå ner 70 % eller mer …det kan man förutse!

Vårt valutasystem är så konstruerat att mycket lägre räntor än idag  …medför att systemet inte fungerar.

100 % LF global indexnära är en väldigt bra strategi.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Huh? Hänger inte riktigt med på din kommentar.

  Jag tycker att jag med ganska stor sannolikhet kan säga att börsen kommer att falla, man kan även säga med ganska god sannolikhet med hur mycket – det man däremot INTE kan säga något om är NÄR. Det är ju en stor skillnad.

  Sedan tycker jag ju personligen att LF är jättebra, men det är inte en helomgripande strategi då den har vissa begränsningar som vi pratat om flera gånger eftersom den följer MSCI World indexet som saknar tillväxtmarknader och småbolag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Wow vilken diskussion det blev! Tack för alla bra svar. Haha ni spårade iväg lite men så kan det bli ibland. 😂

 

Jag tycker visst att det ser ut som att lysa aktier A försöker replikera MSCI acwi så nära som möjligt. Kan hända att man har viktat emerging market lite annorlunda och att man har lagt till småbolag som nu av en olycklig slump påverkat utvecklingen negativt.

Jag tycker det är helt rätt att man har med både emerging markets och småbolag. Jag vill vara exponerad mot alla faktorer och marknader.

Jag förväntar mig att köpa in mig i ”the market portfolio” + lite home bias. Men jag blev då väldigt besviken när jag såg jämförelseindexet och kände att jag inte hade fått det jag förväntade mig.

Tror jag är lite påverkad över hela allra-skandalen också att de kom undan. Helt fruktansvärt. Därför reagerade jag när jag såg underprestationen. Dvs är man inte tillräckligt informerad så får man tydligen skylla sig själv. Det gäller att reagera direkt osv.

men jag känner mig lite tryggare nu när ni säger att det är pga slumpen man har halkat efter. Fonden är ingen exakt replika av indexet så avvikelser kommer uppstå.

 

Jan ang. home bias så pratar Ben Felix lite om det i detta klippet (som du kanske redan har sett)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hur kan du fortfarande envisas med att påstå att Lysa A försöker replikera MSCI ACWI (eller ACWI IMI för den delen) när du själv har upptäckt att avkastningen skiljer sig mellan de två? Eller tror du på allvar att förvaltarna på Lysa är så inkompetenta att de försöker och försöker men inte riktigt lyckas med att klara av uppgiften??

  Det gör lite mer rättvisa och man kommer lite närmare om man jämför Lysa A med FTSE All-World Index, även om det är lätt att se att Lysa inte försöker replikera det heller.

  Lysa A består av indexfonder, men det betyder inte att Lysa A skulle vara är en indexfond.

  P.S. Bens klipp är mycket relevant för en genomsnittlig investerare i USA, Kanada, Japan och Australien: skulle de sänka sin home bias bara till 50% skulle det göra diversifieringen och portföljen mycket bättre. Frågan är hur mycket vi i Sverige borde sänka.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bolmesson

Du menar att du kan säga hur mycket börsen kan fall ..dock inte när. Hur mycket kommer börsen att fall?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-02 klockan 20:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂