Blir vi lurade av pensionsrådgivaren?
Sök:

Blir vi lurade av pensionsrådgivaren?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av JP

ställde för sedan frågan: Blir vi lurade av pensionsrådgivaren?

Hej, jag fyller 40 i år och arbetar på ett företag som har en egen pensionsplan, alltså inte ITP. Avsättningen är något högre än ITP-pensionerna, en bra pensionsavsättning helt enkelt. Alla pengar finns hos Skandia och det hela går via en pensionrådgivare. På rådgivarens hemsida står att deras ersättning från Skandia vid fondförvaltning/depåförvaltning är ”Löpande ersättning på premie: 4,5% och ersättning på försäkringskapitalet 0,35%.

Det låter ju jättedyrt. Får de alltså den ersättningen, utöver de fondavgifter jag betalar, även om jag väljer fonder direkt hos Skandia via webben? (Enligt rådgivaren måste jag gå via rådgivaren för att ta steget från traditionell förvaltning till fondförvaltning.)

Det förslag på portfölj jag fått ser ut så här med 14-15% fördelning på respektive fond. Första siffran är avgiften och andra är senaste 5 årens medelavkastning.

 1. Alfred Berg Fastighet Norden                 1,76  (20,1)
  2. Handelsbanken Nordiska Småbolag  1,62  (16,8)
  3. Skandia Europa Exponering                0,25  (9,2)
  4. Schroder Global Climate Change        1,86 (13,1)
  5. Skandia Nordamerika Exponering      0,25  (17,3)
  6. Skandia Time Global                           1,40  (25,2)
  7. Skandia Sverige Exponering               0,25  (8,9)

Rådgivaren skriver till mig i ett mejl att indexfonderna ligger något lägre avgiftsmässigt men att de aktivt förvaltade fonderna har presterat bra historiskt vilket man kan tycka motiverar ett något högre pris. Jag måste applådera urvalet av fonder som gått särskilt bra senaste 5 åren, det ger en väldigt tydlig känsla av att aktiv förvaltning lönar sig.

Det här känns som samma hästhandel som de större aktörerna (S&P, MM) ägnar sig åt. Jag har nyss börjat intensivläsa bloggen och känner att upplägget med rådgivaren känns helt fel, men jag har inte den sista procentens säkerhet för att gå all in i min argumentation. Vad ska jag säga till rådgivaren imorgon?

 1. Jag vill ha bara indexfonder med låg avgift, tack. (och kanske 10% räntefonder?)

eller

 1. Skit ner dig, jag kommer nu omedelbart att ringa till min VD och ekonomichef och göra allt som står i min makt för att flytta vår pensionslösning till Avanza eller Nordnet.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

JP,

Det där är precis anledningen till varför bankerna tjänar enorma pengar på fondspararna och pensionslösningar.

Det är bara att räkna baklänges; vad får du i premie och dra bort 4,5% av det först. Sen räknar du fram ditt kapital och drar av 0,35% på det. Sen tjänar de pengar på avgiften också.

Det första du ska göra är att försöka förmå din arbetsgivare att ge dig en pensionslösning hos Avanza/Nordnet. Om det inte går; kolla om du måste ha Skandia, eller om du kan välja andra institut, typ SPP/LF Fondliv/AMF/Danica eller liknande.

Du har ca 25 år kvar till pensionen. Det kan mycket väl vara så att de aktiva kommer gå bättre än index de närmaste 20 åren, det är ingen som vet. Jag har själv bara allt i globala indexfonder till låga avgifter för då vet jag i alla fall att jag följer marknaden.

Jag hade hoppat över räntor, i alla fall tills du närmar dig 60.

Angående fonder… Ja, aktiv förvaltning kan ge bättre utfall, men också högre risk. T.ex. så har Skandia Time Global 55 bolag och i toppen stora amerikanska bolag och då är de inte så svårt att ha ökat värdet de senaste åren eftersom det är de bolag som drar upp globalindexen. Swedbank Robur Ny Teknik har haft ca 28% i avkastning i snitt de senaste fem åren. Nu har den fonden bytt förvaltare och ingen vet hur den kommer gå, osäkert alltså. Jag menar att det är svårt att veta hur en aktiv fond beter sig mot index.

Med förslaget från din förvaltare har du ca 27% i USA, 40% i Sverige och 30% i Europa. Resten utspritt över resten av världen. En global indexfond brukar ligga på 60-65% USA, ca 20% Europa och 1% Sverige samt ca 2,5% Asien.

Fråga honom efter förslag på globala indexfonder och se vad han rekommenderar, strunta i hans motargument, kolla bara vad han kommer fram med, vilka fonder, institut etc. Fråga om du kan placera allt i ”Skandia Global Exponering A”. Den kostar 0,25% och följer MSCI World Total Net Return. Den har gjort i snitt 14% de senaste fem åren och indexet ca 8% de senaste typ 15 åren. Nästan 1600 bolag. Fonden är fullt jämförbar med Länsförsäkringar Global Indexnära, de följer nämligen exakt samma index. De har exakt lika många bolag.

Läs mer hos Morningstar om fonden här:

https://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Portfolio.aspx?perfid=0P0000ZE1H&programid=0000000000

Ofta är de globala indexfonderna bortsållade i bolagens fondutbud för tjänstepensioner för de vet att många skulle välja dem och då tjänar de inte pengar. Swedbank har t.ex. inte Access Global i sin ITP-lösning (kollektivavtalad tjänstepension), men de har ett par tre andra Access-fonder. Samma sak med SEB, de har inte sin SEB Etisk Global Indexfond i vissa tjänstepensionslösningar.

Jag har lyckligtvis lyckats flytta två gamla TP från SPP och SEB till Avanza och där ligger de nu 100% i Avanza Global. Då blir det 0:- i avgifter bortsett lagstadgade sådana vilka du aldrig kan komma undan.

Så, punktlista:

 1. Försök få flytt till Avanza/Nordnet
 2. Kolla om du kan placera en fondförsäkring hos andra institut
 3. Ta den billigaste globala indexfond du kan hitta hos förvaltaren och placera allt där.

Återkoppla gärna i denna tråd om hur utfallet blir.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Stort tack för svar!
Jag ser att jag inte var så tydlig – rådgivaren är alltså ett eget företag fristående (men inte oberoende) från Skandia. Men jag antar att man inte kommer undan rådgivarens avgifter även om man väljer fonder själv direkt på Skandia.

Jag ska försöka lägga upp caset för arbetsgivaren, men jag kommer att behöva ta fram lite beräkningar. Det är ju väldigt bekvämt för arbetsgivaren att sitta kvar och avgiften drabbar ju inte denne direkt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag gjorde en snabb överslagsräkning. Givet att man får 4000:- i pensionsavsättning INNAN alla avgifter och beloppet ökas med 2% varje år (motsvarar löneökning) så skulle man betala drygt 200 000:- i avgifter (exkluderat fondavgifter) på 25 år givet 8% genomsnittlig avkastning.

  De där 0,35% på kapitalet varje år är en guldgruva. Sista året av dessa 25 är det ca 15000:- som de tar från kontot, rakt av. Då har de summerat fått in drygt 133 000:- i kapitalavgift bara på ditt konto. Sedan tillkommer 4,5% av 4000:-. Lägg till några tusen sådana konton till så inser man vad passiv inkomst kan göra.

  Man kan uttrycka det såhär ungefär. Givet förutsättningarna ovan så kommer varje tusenlapp (före avgifter) du får i pensionsavsättning ge dig ca 52000:- mindre i kapital efter 25 år. Multiplicera det med antalet tusenlappar du får. Får du 6000:- i avsättning så är det över 300 000:- som du går miste om.

  Om du inte kan övertyga cheferna, vilket man sällan lyckas med, så kan du fråga om de själva tycker att tjänsten de får är värd 52 000:- per tusenlapp (enligt förutsättningarna ovan) i minskat pensionskapital.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-21 klockan 14:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂