Bo kvar i hyresrätt en längre tid och köpa bostad utan lån?
Sök:

Bo kvar i hyresrätt en längre tid och köpa bostad utan lån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mathias

ställde för sedan frågan: Bo kvar i hyresrätt en längre tid och köpa bostad utan lån?

Hej!

Jag är en 23-årig kille som precis fått mitt första jobb efter avslutad högskoleexamen, och jag har haft turen att hitta ett förstahandskontrakt på en 2:a i den stad jag också hittat jobb i. Lägenheten är relativt nyproducerad och hyran ligger på 7 400 kr i månaden. Den erbjuder allt jag vill ha i en lägenhet och hyran är absolut rimlig för den staden jag bor i. Jag stortrivs helt enkelt.

Men… målet är ju givetvis inte att bo kvar här hela livet utan jag vill ju äga min bostad med hänsyn till de lägre löpande kostnaderna på längre sikt. Då ser jag följande strategier framför mig, och undrar vad som vore rent ekonomiskt smartast att göra:

  1. Bo kvar i hyresrätten ända tills jag med hjälp av en längre tids aktie/fond-sparande får ihop tillräckligt med pengar för att köpa en bostad rakt av utan att låna.
  2. Bo kvar i hyresrätten tills dess att jag med ett relativt riskfritt sparande nått fram till en 15% kontantinsats och kan börja ansöka om lån hos banker. Efter det investerar jag nästan uteslutande i aktiefonder.
  3. Bo kvar i hyresrätten tills dess att jag med hjälp av en medellång tids sparande (5-10 år?) når en ”rimlig” kontantinsats, och samtidigt analyserar bostadsräntorna för att försöka gå in efter en eventuell ”räntebubbla” som väntas framöver.

P.S. Min ingångslön är 28 000 och jag har för avsikt att spara minst 5 000 kronor i månaden.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Mathias!

Grattis till både ditt första jobb och till en grym lägenhet!

  1. Att ha lån på bostaden är inget dåligt, om du skulle satsa på en belåning på 50% så kommer bankerna kasta lån efter dig, du är då ingen risk för banken. Men att köpa av det helt tycker jag inte är rimligt, du kan i en sådan räntemiljö som vi har nu, få högre avkastning på pengarna genom att placera dom istället för att lägga allt i bostaden.
  2. Är absolut ett alternativ, börja spara ihop och vänta till du hittar vad du verkligen vill ha och eventuellt en nedgång på bostadsmarknaden. Vid en krasch kommer det däremot bli väldigt svårt att köpa om man inte har enorma likvider, banker kommer inte vara så peppade på att låna ut pengar till bostäder om priserna faller.
  3. Är också absolut ett alternativ, det kan vara svårt att försöka tajma bostadsmarknader, vet många som har väntat på en nedgång nu i 4-5 år och står då fortfarande med en hyresrätt.

Jag hade kört på 2, men inte ha fast vid just 15%. Spara ihop pengar och vänta tills du hittar ett attraktivt boende till ett bra pris, du har ingen brådska om du bor bra!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, här kommer några tankar. Rent ekonomiskt så är nog nummer 2 det optimala. Men, sen kommer ju livet och det praktiska in.

Ingen kan veta hur livet eller privat och samhällsekonomin ser ut om 5-10år. Du är gissningsvis ganska ung. Kanske kommer familj? Eller ett arbete på annan ort/land? Det kan också ta flera år att sedan hitta en bostad man vill köpa. Sådant kommer nog spela mycket större roll för hur det blir i slutändan.

Eftersom du har en bostad du trivs med så skulle jag nog spara så mycket jag kunde nu med övervikt i aktier, men även ränteplaceringar, så att du är redo när du väl behöver/hittar en bostad. Har du tur så har bostadspriserna gått ner just när du är redo. Men det är knappast möjligt att planera livet efter de cyklerna utan stora uppoffringar i övriga livet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du stormtrivs i lägenheten du har så skulle jag fortsätta bo där. Detta kan säkert förändras flera gånger om med hur livet ditt utvecklas.

  1. Inget att rekommendera då en bank ser ett lån på under 50% belåning som ingen risk och du därmed kommer få väldigt bra ränta så betyder de att du låser upp ett onödigt stort kapital i något som kommer genera dålig avkastning (ränta på ca 1-3%)
  2. Helt okej sett ur ett ekonomiskt perspektiv.
  3. Helt okej sett ur ett ekonomiskt perspektiv.

Skulle vilja ge ett 4:e förslag då du trivs i ditt boende.

4. Lägg samma andel pengar som du skulle behöva amortera för ett likvärdigt boende i fonder och låt detta växa till du hamnar i en situation då din 2:a inte räcker till (fru och barn eller flytt till annan ort tex). På detta vis slipper du betala någon ränta till banken och du kommer förmodligen öka ditt kapital mer än de som bor i bostadsrätt då börsen tenderar att växa snabbare än bostadspriserna.

I min värld så är bostaden ett boende och konsumtion inte en investering. De viktiga är att trivas i sin bostad inte att så snabbt som möjligt få en bostadsrätt. Finns ingen naturlag som säger att bostadsrätter kommer stiga i samma nivå som de gjort de senaste 15-20 åren.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-27 klockan 13:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.