Bolån
Sök:

Bolån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av M

ställde för sedan frågan: Bolån

Hej!

Vi har 5 st bolån (som löper ut vid olika tider) hos Länsförsäkringar.
Bolånen (typ:pantbrev/inteckning) fördelar sig enligt följande:

Bolån Hypotek 537 000:- ränta bunden t o m: 20220331
Bolån Hypotek 393 000:- ränta bunden t o m: 20220630
Bolån Hypotek 215 000:- ränta bunden t o m: 20230331
Bolån Hypotek 199 000:- ränta bunden t o m: 20210631
Bolån Hypotek 65 000:- ränta bunden t o m: 20200331

Hur ska jag gå tillväga för att på sikt få en så bra ränta som möjligt?

Låta löptiderna gå ut samtidigt?

Tips och råd mottages tacksamt!

Mvh
M

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du nu till varje pris vill ha bundna räntor, så är det ingen vits med samma förfallodag. När det är 3 månader kvar till förfallodagen har du ju samma ränterisk som om du har rörlig ränta. Avser du däremot att byta bank, är detta givetvis smidigt.

Länsförsäkringar har bra fonder och är hyfsade på bolån. Någorlunda villkor men ingen lågräntebank.

Givetvis skall du därför med jämna mellanrum stämma av låneräntorna med andra banker.

Har du en belåning på 60-70 procent av fastighetens värde är Landshypotek ett bra alternativ. Är från början en bank för lantbrukare, men har nu börjat att gå in på villamarknaden. Många nya kunder har gjort att handläggningstiderna tyvärr är långa.

Ränta på räntaeffekten gäller även lån. Kan du lägga en kvarts- eller halv procent extra på  din amortering i stället för att lägga den som ränta blir effekten väldigt bra på några årtionden. Lägger du den minskade räntan som sparande i en aktiefond blir resultatet förmodligen ännu bättre.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så mycket för svar! Känner att jag inte är så bra på Bolån.

  Min tanke är att försöka få alla 5 lånen att löpa ut samtidigt och på så vis få ett bättre förhandlingsläge gentemot banken, eller eventuellt kunna byta till en bank med bättre ränta (vilket inte går nu pga inlåsningseffekten)

  Är detta en bra strategi? Risken finns ju att räntan är hög i mars 2023 när sista lånet löper ut…

  Tänker jag rätt här?

  Mvh
  M

  0
  Gravatar ikon för användaren
  M
 2. Vit pil

  Du kan byta bank även om du har ett eller två lån som är bundna. De får helt enkelt flyttas över när bindningstiderna går ut.

  Om du så småningom väljer att binda på nytt: I min värld är det mer eller mindre meningslöst att binda lån med bara 3 eller 6 månader mellan förfallodagarna. Dessutom har du väldigt många lån att hålla reda på, i förhållande till de relativt låga lånebeloppen. Med facit i hand har du förmodligen inte tjänat någonting på ditt upplägg.

  Max tre lån och ett par tre år mellan ränteförfallodagarna är mitt förslag. Tål du en oväntad ränteuppgång på några procent är det dock enklast och långsiktigt billigast med rörlig ränta.

  Bankerna rekommenderar bunden ränta. Tacka 17 för detta. Då låser man ju upp kunden på ett antal år. Det är ju det som du har råkat ut för. Själv har jag enbart rörlig ränta sedan åratal tillbaka. I och för sig är min låneskuld lägre än din.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Tusen tack för bra råd!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  M
 4. Vit pil

  Vi har haft uppbundna på olika löptider som du men jag upplevde att det blev ett dåligt alternativ. Bunden till banken och utan förhandlingsläge när de gick över till rörligt då vissa delar fortfarande var bundna. Vi fick en bra deal av att binda rubbet nu på tre år – fick 1,14 och ser det mer i jämförelse med att ha rörligt – lägre än de flesta rörliga men med en förutsägbarhet tre år framåt. Sen när allt går ut samtidigt är vi fria att jämföra olika banker igen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MR
 5. Vit pil

  Hej! Tack för svar! Precis så som jag upplever det, inget förhandlingsläge alls. Gjorde ni en deal med banken innan era låns bindningstider gått ut? Eller var ni tvungna att vänta ut dem först?

  Mvh
  Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  M
 6. Vit pil

  När jag jobbade som privatrådgivare i bank för många år sedan tog jag ofta över kunder från annan bank. Fanns det bundna lån tog vi över det rörliga. De bundna fick ligga kvar tills räntebindningen gick ut.

  Varje dag är unik på räntemarknaden. Räntan gjordes upp när lånen togs över

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-16 klockan 10:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.