Bolån
Sök:

Bolån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Bolån

Hej.

Lyssnat lite på några avsnitt och suger åt mig som en svamp. Har dock ett problem som försvårar hink teorin. Jag ogillar skuld och då både notan till baren som bolån. Min tanke att bli av med bolån är att spara en större summa varje månad i fonder och när den tippar över ett visst värde så tar jag ut och amorterar en större summa på lånet. Enligt enkla beräkningar så borde jag bli skild fri inom en ganska rimlig tid. Gissar att min skuld ligger på ca 20% nu. Jag vet att jag tappar pengar pga ränta och börsen beräknade men känner att önskan att klippa min egen gräsmatta är ganska stor. Är jag ute och cyklar och vad kan vara negativt.

Mvh Daniel

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Så kan man absolut göra, förhoppningsvis hinner du tjäna några kronor på avkastning i fonderna innan det är dags att sälja och lösa lånet. Risken är ju då att fonderna går dåligt och att det kan ta lång tid att komma upp i summan du behöver. Men väljer du bra fonder borde risken vara liten på sikt. Du verkar ha en stabil ekonomi så denna lilla risk klarar du nog av.

Men summan du tjänar på detta upplägg är ju troligtvis lite jämfört med vad du förlorar genom att ha hela bostaden betald med eget kapital istället för att ha kvar bostadslånet och investera mer på andra ställen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för dina tankar. Jag kör på nått år och utvärderar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Selarö

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När jag var runt 25 och köpte min första bostadsrätt gick allt kapital jag hade rakt in i bostaden. Jag hade inte hunnit ackumulera så mycket så jag blev tvungen att låna upp en del. Lån var inget konstigt bland mina vänner, utan tvärt om så var man nästan lite konstig om man INTE lånade till bostad.

32% gick jag in med själv och lånade resten. Hela processen gick väldigt snabbt, jag hann eller orkade inte tänka så mycket på det.

Min morfar som var gammal amatör-aktiehandlare och hade förlorat stora summor på aktier pga han hade blivit överbelånad och utstoppad av banken började prata med mig om risk.

Helt plötsligt insåg jag att jag satt jag med en skuld som överskuggade mitt egna kapital pga jag i princip var helt nollad efter köpet. När jag insåg detta fick jag lite smått panik och började tokamortera för att jag tyckte risken var för hög.

Vad skulle hända om jag blev arbetslös och inte kunde betala räntor och amorteringar?

Lägenheten betalades av på 3,5 år. Jag lånade bara i princip 2 årslöner så det var inte så farligt egentligen.

Men belåningsgraden i förhållande till eget kapital var ju väldigt hög eftersom jag hade 0 eget kapital och jag var ganska oetablerad på arbetsmarknaden.

 

Jag tänkte att jag ska aldrig igen låna pengar som jag inte redan har. Jag började ackumulera kapital igen från 0.

Idag 9 år senare ligger 44%% av min förmögenhet i bostaden (obelånad) och 50% ligger i aktiemarknaden och 6% på räntemarknaden.

Idag känner jag mig desto mer trygg att ta ett lån igen och planerar att låna upp 2-3 årslöner inom ett par år för att flytta till en annan, tyvärr, dyrare stad med bättre möjligheter.

 

Om man använder lånet som häv så tycker jag man ska kunna betala av lånet samma dag om det skulle behövas annars är risken för hög enligt mig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar. Tyvärr har jag inte möjlighet än att betala av hela beloppet än men det kommer en tid då mitt innehav är större än lånet och då kan man ju ta hela eller fortsätta i samma takt. Får se hur det blir. Är ett par år till dess

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Selarö

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-27 klockan 11:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂