Bolån hos Hypoteket eller höja belåningsgraden och välja någon annan bank?
Sök:

Bolån hos Hypoteket eller höja belåningsgraden och välja någon annan bank?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: Bolån hos Hypoteket eller höja belåningsgraden och välja någon annan bank?

Hej!

Jag köpte min villa själv för tre år sedan. Har haft treårigt bolån hos Swedbank för 1,64% och testade enligt ert tips med att be om amorteringsunderlag och fick mycket riktigt ett samtal från dem efter någon dag och de höjde min rabatt ett snäpp, men samtidigt ligger Swedbank högt på det rörliga lånet så det är uppe i 1,69% efter deras höjning på låneräntan nyligen. Ligger på rörligt lån just nu tills jag förhandlat med andra banker, men vill inte binda på för lång tid i vilket fall som helst. Har tvingats till mer renoveringar än jag räknat med och haft hem mäklare som höjt värderingen på huset till 1,9 milj från 1,52 milj som jag köpte det för. Drabbades bland annat av mögelskada i badrummet i januari så det blev en badrumsrenovering något år tidigare än jag räknat med så tyvärr har jag tvingats ta ut från fonder mitt i värsta börskaoset i våras. Det känns som om Swedbank tycker jag är en riskkund, eftersom jag äger huset själv, så får ganska hög ränta där, tycker jag, och de ville inte höja lånebeloppet till mer än 1,3 milj. oavsett värde på huset.

Det jag tänkte diskutera med er om, är hur mycket jag borde höja mitt bolån nu. Jag tittar dels på Hypoteket där jag nu har möjligheten, eftersom belåningsgraden är under 65 %. I så fall skulle jag höja till den nivån jag har pantbrev på, 1,2 milj. Och få ränta på 1,19 % 1-årigt lån. Annars funderar jag på SBAB. Har inte diskuterat med dem än, men man ser ju bra på deras sida prutat och klart vad det i så fall skulle bli: 1,44 % vid 1,2 milj. 1,54 % vid 1,4 milj. Deras ränta stiger sedan till 1,66 % vid lån på 1,5 milj. Då skulle jag få komplettera med nya pantbrev med kostnad på 4-5000 kr. Jag har ju redan betalat renoveringarna så det ökade lånet skulle enbart gå till höjt sparande, men det är ju en risk att mata in så mycket pengar på börsen under kort tid bara för att förhoppningsvis vinna på höjt lån. Kan nämna att jag har amorteringsfritt sedan två månader tillbaka och tänkte fortsätta med det så länge man får, och sparar så mycket som möjligt i fonder framöver. Jag har även bytt min huvudbank till Länsförsäkringar i år och har helkundsbonus där, kanske värt att diskutera bolån även med dem, men ser bara att deras snittränta ligger ganska högt. Jag har ringt och talat med Konsumenternas och de hade inte fått in några problem från låntagare hos Hypoteket. Jag har även läst Nestors tidigare lite varnande kommentarer om Hypoteket, men vet inte om jag ser så stor risk där ändå. De har ändå funnits några år på marknaden nu. Jag har omkring 800 000 kr i sparkapital. Vad är era synpunkter?

Hälsningar Anders

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nej. Jag vill inte påstå att du tar en risk genom ett lån i Hypoteket. Med en relativt låg belåningsgrad kan du säkert hitta en annan långivare om så behövs.

Vad det handlar om  är att Hypoteket inte byggt upp samma reserver som storbankernas bolåneinstitut. Skulle marknaden ”darra” kan Hypoteket alltså få lite sämre upplåningskostnader vilket då kommer att spilla över på kunden. Du får då omaket att leta upp en ny långivare.

Får du ungefär samma villkor hos en storbank, så väljer jag storbanken. Jag väljer även storbanken om det inte skiljer mer än ett par hundralappar per år eller däromkring. I annat fall är Hypoteket ett OK alternativ.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-13 klockan 18:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.