Bolån, konsumtion
Sök:

Bolån, konsumtion

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Colin

ställde för sedan frågan: Bolån, konsumtion

Hej! Det sägs att att köpa bostad är inte en investering men en konsumtion!

Med tanke att vi måste bo nånstans då tycker jag att det kan vara en investering om vi jämför hur mycket man sparar i månadsavgift plus amortering samt ränta med hyran som man skulle ha betalt för samma bostad.

Det kan vara några tusenlappar som vinst. Inte lika stor som vinst om man hade köpt aktier med samma pengar. Men detta är för att risken är inte lika.

Hur ser ni med min resonemang? Stämmer det eller inte?
Eller kan någon förklara bättre än så här.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jan har resonerat om det här i ett par blogginlägg. Några bra citat därifrån som gör det tydligt tycker jag är dessa:

”Så, om boendet är din största tillgång. Hur många nya hundralappar dyker upp på kontot varje till följd av ditt boende?”

De flesta svarar ”noll” på den frågan. Sedan har vi även denna tanke:

”Det är väldigt sällan någon köper ett boende när det är billigt, bor i det tills det blir dyrt, säljer det, flyttar ut i skogen, väntar tills det blir billigt och sedan gör om resan igen.”

Vi tenderar köpa dyrare och dyrare, man vill höja kvalitén hela tiden.

Därför tycker jag INTE att bostaden är en bra investering

Ditt hus eller bostadsrätt är INTE en investering eller en tillgång…

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Njae, det stämmer väl inte riktigt? Det försvinner ju betydligt färre hundralappar från kontot om du äger din bostad jämfört med hyr motsvarande. Så ditt resonemang håller inte riktigt. Just eftersom man inte kan välja att vara utan boende blir det ju så.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Huruvida man kallar det investering eller inte är kanske inte så viktigt.

Men visst är det som du säger. Att köpa en bostad för egna pengar istället för att hyra en eller köpa en med lånade pengar skapar ju en låg men säker avkastning på dina ”investerade” pengar, eftersom du annars skulle behövt betala ränta eller hyra. Men du köper ju inte bostaden för att tjäna pengar, utan för att konsumera boende.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-20 klockan 06:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.