Bolån som ekonomiskt fri
Sök:

Bolån som ekonomiskt fri

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristina

ställde för sedan frågan: Bolån som ekonomiskt fri

Hej!

Jag börjar närma mig att kunna leva på kapitalinkomster, och funderar därför på att sluta lönearbeta, dvs inte ha någon inkomst av tjänst.

Mitt problem är att jag vill behålla mitt bolån, då jag hellre investerar än amorterar. Jag vill ju dock fortfarande kunna omförhandla räntor och dylikt, dvs lägga om lånen emellanåt.

Såvitt jag erfarit så tenderar utlånare att enbart titta på inkomst av tjänst (vissa kan sträcka sig till att titta på hur företaget går om man har eget företag). Så hur gör man som ”ekonomiskt fri”, då man lever på kapitalinkomster, med bolån?

Har någon erfarenhet av att få låna baserat på kapitalinkomster? Eller är valet att antingen amortera ner helt eller aldrig omförhandla sina lån? Om så är fallet, kan nuvarande långivare ta tillbaks lånet om man inte längre har anställning? (Jag får väl kolla i mina avtal exakt vad som står om det sista, men om någon vet generellt.)

Tacksam om någon vill dela sina tankar på dessa funderingar!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Detta är en bra fråga!

Bankernas bolånemallar är nog inte riktigt gjorda för att passa någon som lever på kapitalinkomster. Det är nog svårt att få ett vanligt bolån utan att ha någon inkomst av tjänst. Det står kanske också i det finstilta att lånet gäller med de förutsättningar som gällde när lånet togs, dvs när du jobbade. Däremot har jag inte hört talas om någon bank som skulle begära tillbaka lånet bara för att du slutat jobba, så länge du betalar räntan. Troligen får de aldrig ens reda på att du inte jobbar längre så länge lånet bara löper på.

Men jag förstår att du inte vill lösa lånet i onödan. Det blir ju som en onödigt stor andel räntesparande att ha obelånat boende. Men vad du bör göra kanske beror lite på hur dina framtidsplaner ser ut. Tänker du t.ex. bo kvar i samma bostad under överskådlig framtid, kanske så länge du lever? Isf skulle jag nog bara låta bolånet vara kvar som det är. Omförhandla räntor på ett vanligt bolån utan inkomst tror jag blir svårt tyvärr.

Däremot, om du tänker dig att flytta i framtiden måste du kanske spara ihop tillräckligt med pengar så att du kan köpa en ny bostad utan lån dit du tänker flytta. Jag vet ju ingenting om hur mycket bolån du har, eller hur stor andel av din inkomst och bostadsvärde det motsvarar. Men det enklaste är kanske att iaf försöka minska belåningen innan du slutar jobba så att du har lite flexibilitet vad gäller boende i framtiden.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Kristina.

Jag testade detta för några år sedan på tre olika storbanker – att ta bolån baserat på s.k. förmögenhet/kapital/inkomst av kapital istället för på inkomst av tjänst och det var blankt nej från alla tre storbankerna – de ville inte ens se siffrorna. Gick inte heller att öppna ett nytt kreditkort utan inkomst av tjänst. Jag löste det genom att starta ett AB, jobbade in lite pengar i det, investerade dem, får nu liten avkastning, tar ut liten lön, går precis runt, har bolån och kreditkort, är lycklig och fri.

Med vänliga hälsningar, Åsa

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-21 klockan 13:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.