Bolån till fonder
Sök:

Bolån till fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik

ställde för sedan frågan: Bolån till fonder

Hej! Jag har nu ringt flera banker om att få ta lån på min lägenhet för att använda hävstång i mina indexfonder. Bankerna har som princip att inte låna till spekulation utan endast till renoveringar. Finns det något sätt jag kan lösa detta på?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Säg att du vill köpa en bil. Jag har själv lånat pengar på det sättet, dock inte till investeringar, utan faktiskt till just en bil. Lite skillnad att betala drygt 1% i ränta jämfört med 5%.

Det kan också vara så att din belåningsgrad är för hög och då blir det knepigare. Jag hade ca 50% belåningsgrad och om man då lånar ett par hundra tusen så finns det fortfarande goda marginaler för banken om jag inte skulle kunna betala tillbaka.

Egentligen så har banken att ta ställning till om det finns ordentliga säkerheter och om man redan ligger på 85% så är det i princip maxtaket. Om du har belåningsutrymme, inkomster och till synes god betalningsförmåga så spelar det ingen roll om du ska investera eller renovera. Jag tror knappast att de villkorar lånet om du skulle säga att du ska renovera. Det finns säkert finstilt osv, men i det stora hela; om du kan betala och har säkerheter så ska det inte vara några konstigheter.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag avråder från hävstång. De flesta saknar kompetens för det. Väldigt mycket kan gå snett (e.g. margin calls). Hur som helst:

 • Värdepapperslån (Avanza: Superlånet, Nordnet: Knockoutlånet)
 • Optioner, futures
 • ETF med leverage

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som CL skriver, många som vill köra med hävstång men saknar kompetensen, kan gå illa då.

  Värdepappersbelåning genom Avanza eller Nordnet fungerar jättebra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-12 klockan 21:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂