Bolån - tillträdesdag. Sakna anställning?
Sök:

Bolån – tillträdesdag. Sakna anställning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stina

ställde för sedan frågan: Bolån – tillträdesdag. Sakna anställning?

Undrar hur vad som gäller. Är för tillfället heltidsarbetande och har planerat att sälja min bostadsrätt och köpa en ny. Efter sommaren har jag dock tänkt plugga och hade tänkt bo i den nya bostadsrätten under studietiden.Jag kommer bli beviljad ett bostadslån under tiden jag är anställd men själva tillträdesdagen kommer förmodligen äga rum när mina studier har börjat. Det är även denna dag pengar ska transfereras mellan bankerna för köpeskillingen.Jag är rädd för att jag inte tänkt igenom det här ordentligt, finns det någon risk att banken inte fullföljer och betalar ut banklånet om de får reda på att jag sagt upp min anställning? Dubbelcheckar dom att min lön inkommer på kontot för varje månad inför tillträdesdagen? Bryter jag mot något kontrakt om jag jag får beviljat bolån med inte har anställning vid utbetalningsdagen?Att betala månadsavgifterna till banken i form av ränta och amortering kommer inte vara något problem i och med att jag har sparade pengar och kommer skaffa extrajobb under studier.

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bankerna är numera oerhört slimmade organisationer. Att banktjänstemän skulle sitta och kolla lönekonton känns minst sagt extremt osannolikt.

Även om banken skulle ”komma på dig” kan de knappast göra något ändå, eftersom du kan visa att du kommer att klara dina åtagande ändå.Bankerna skulle få problem om man gick in i efterskott och ändrade sina beslut, speciellt i dessa Coronatider.

Grattis till ditt nya boende!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Varför begär du inte tjänstledigt istället för att säga upp dig?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Charles
 2. Vit pil

  Det finns en risk att banken säger nej.
  Risken att de tar reda på att din återbetalningsmöjlighet sjunkit ser jag dock inte som så stor.

  Den risken banken kan se är att när de räknat på för att bevilja lånet är att du skall klara en kraftigt förhöjd ränta på lånet vilket troligen inte går med studier.
  Finns det ev. någon som kan stå som medlåntagare OM banken mot förmodan skulle säga nej?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Pettersson
 3. Vit pil

  När vi ansökte om bolån till det hus vi nu bor i räknade de med att vi skulle ha 10 000 kronor efter att alla räkningar är betalda. Gör man så fortfarande?

  Jag vill ansöka om ett eget bolån, skulle jag jobba heltid får jag ut 18 000 kronor ungefär. Men jag jobbar 80%. Räkningarna är få och jag sparar drygt 75% av det jag får ut. Nu är vi ju två, men frågan är om jag skulle få lån som ensam..

  Är det lättare eller svårare att söka bolån som ensam nu, i och med Covid 19?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mia-Maria
 4. Vit pil

  Det dummaste du kan göra är att säga upp en fast tjänst, ta tjänstledigt eftersom du ska plugga och har rätt till tjänstledighet. Att banken skulle kolla din inkomst efter tillträdesdagen behöver du inte vara orolig för.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att inte meddela banken att dina förutsättningar har förändrats är ett brott mot lånevillkoren och kan innebära att banken säger upp lånet. Därmed inte sagt att de sitter och kollar dina insättningar varje månad men de kan så klart ta en titt på kontoutdraget inför utbetalning.

 

Mia-maria: eg är det här en fråga för en egen tråd men spontant så har det inte blivit lättare iaf. Med två låntagare har man större utgifter men också vissa skalfördelar och större säkerhet iom att man har två inkomster. Med en lön på 18kkr netto gissar jag att du ligger på runt 25kkr före skatt. Lånetaket på 4,5x årsinkomsten blir då 1,35 Mkr, med minimum egen insats på 15% blir det en köpesumma på ca 1,6 Mkr. Kan du få något för den summan?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag trodde att jag startade en egen tråd, ber om ursäkt för detta till dig som startade tråden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mia-Maria

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En pudel: Jag erkänner att jag läste frågan slarvigt. Fick för mig att du redan hade skrivit på ett köpekontrakt, och att du nu ville börja studera före tillträdet. Under de premisserna tycker jag ändå att min svar är ok.

Som läget är, skall du givetvis inte ljuga för banken.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag var i en liknande situation för nästan 20 år sedan. Jag ville gå från en hyra på 3500 kr till en insats med en avgift på dryga 1000 kr, fast var då tvungen att betala 200 000 för insatsen. Med minimal amortering under studietiden så skulle det ge mig radikalt lägre utgifter per månad.

Problemet var banken. Jag kunde visa på (för en student) god ekonomi, men huvuddelen skulle ju betalas (ränta och amortering) genom nya lån. En helt normal ekonomi för en student, men som princip vill inte banken att ekonomin går ihop genom att man betalar lån med nya lån. Så det blev nej på den och jag var tvungen att fortsätta leva med högre utgifter.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hoppas du har MYCKET stora besparingar då. Anledningen till att banken inte vill låna ut, är att dina förutsättningar förändrats till ett högst osäkert läge.

Sedan funderar jag på om du inte är på väg att begå ett brott med fängelse i straffskalan. Dvs bedrägeri. Är du verkligen sugen på att åka fast för det, för det vore ju väldigt lätt att bevisa för banken vad du gjort.

Se:

http://lawline.se/answers/kan-felaktiga-uppgifter-om-anstallning-och-inkomst-vid-laneansokan-utgora-brott

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det handlar om uppsåt. Tar du ett lån med felaktiga uppgifter som du sedan inte kan betala tillbaka, så visst bör det bli fällande dom.

  Lämnar du rätt uppgifter vid tidpunkten för låneansökan men sedan börjar studera före tillträdet lär ingenting hända. Varken du eller banken är intresserade av att du förlorar din kontantinsats. Betalar du amortering och ränta händer ingenting, om inte, så förlorar du din lägenhet.

  Eftersom det är i det närmaste omöjligt att bevisa det har förekommit ett uppsåt att lura banken, så kommer banken inte finna det mödan värt att polisanmäla.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej! Jag tänker att en hög hyra är mycket dyrare än att sköta ett lån åtminstone i Stockholm. Jag har vid två tillfällen tagit bolån och sedan förlorat en fast anställning. Fasta anställningar är lika förgängliga som en stabil frilanstillvaro. Det vill säga totalekonomin har betydelse, med buffert och mer in än ut varje månad. Jag skulle ta lånet även om du inte har kvar anställningen någon månad senare.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-29 klockan 23:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.