Bolåneräntor
Sök:

Bolåneräntor

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ida

ställde för sedan frågan: Bolåneräntor

Hej!

Vi ska köpa hus och behöver ta lån på 1,5 miljoner. Vad tycker ni är en rimlig ränta att förhandla fram med banken och ska lånet låsas eller vara rörligt?

Alla tips för att sänka bolåneräntan mottages tacksamt.

Mvh Ida

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du vill betala så lite pengar som möjligt så ska du ha rörlig ränta. I de låsta räntorna så har bankens ekonomer redan räknat ut hur de tror att räntan kommer gå i framtiden så du tjänar inget på att låsa räntan. Dessutom riskerar du att behöva betala så kallad ränteskillnadsersättning ifall du löser ett låst bolån i förtid, till exempel om du flyttar.

Fördelen med låst ränta är att du vet vad du får betala varje månad under bindningstiden. Detta har jag aldrig sett som en riktig fördel. Förr eller senare går bindningstiden ut på lånet och då får man den nya räntan oavsett.

Många banker försöker få dig att dela upp lånet i två delar på olika bindningstid. Det verkar mest vara för att låsa in dig. När första delens bindningstid går ut så kanske du börjar tänka på att byta bank, men då har du ju halva lånet bundet fortfarande så du hamnar i en sämre förhandlingsposition hos nya banken eller måste kanske till och med betala ränteskillnadsersättning.

Vad är en rimlig ränta? Jadu, det beror på hur mycket huset är värt, hur mycket andra tjänster du har i samma bank, och hur bra du är på att förhandla. Vissa fackförbund har förhandlat fram ränterabatter med några banker så det kan vara värt att kolla upp.

SBAB är ett av de ställen där du inte behöver förhandla om räntan så du kan använda dem som tumregel. Landshypotek har också låga räntor, särskilt om du har låg belåningsgrad. Vill du gå lite utanför de vanliga bankstigarna så har Hypoteket och Stabelo 1,28% ränta på sina lån, men båda har väntelista.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack så mycket för ditt svar! Ska kolla vad SBAB har för ränta och jämföra med andra banker.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ida

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-22 klockan 20:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂