Bolåneräntor
Sök:

Bolåneräntor

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ida

ställde för sedan frågan: Bolåneräntor

Hej!

Vi ska köpa hus och behöver ta lån på 1,5 miljoner. Vad tycker ni är en rimlig ränta att förhandla fram med banken och ska lånet låsas eller vara rörligt?

Alla tips för att sänka bolåneräntan mottages tacksamt.

Mvh Ida

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du vill betala så lite pengar som möjligt så ska du ha rörlig ränta. I de låsta räntorna så har bankens ekonomer redan räknat ut hur de tror att räntan kommer gå i framtiden så du tjänar inget på att låsa räntan. Dessutom riskerar du att behöva betala så kallad ränteskillnadsersättning ifall du löser ett låst bolån i förtid, till exempel om du flyttar.

Fördelen med låst ränta är att du vet vad du får betala varje månad under bindningstiden. Detta har jag aldrig sett som en riktig fördel. Förr eller senare går bindningstiden ut på lånet och då får man den nya räntan oavsett.

Många banker försöker få dig att dela upp lånet i två delar på olika bindningstid. Det verkar mest vara för att låsa in dig. När första delens bindningstid går ut så kanske du börjar tänka på att byta bank, men då har du ju halva lånet bundet fortfarande så du hamnar i en sämre förhandlingsposition hos nya banken eller måste kanske till och med betala ränteskillnadsersättning.

Vad är en rimlig ränta? Jadu, det beror på hur mycket huset är värt, hur mycket andra tjänster du har i samma bank, och hur bra du är på att förhandla. Vissa fackförbund har förhandlat fram ränterabatter med några banker så det kan vara värt att kolla upp.

SBAB är ett av de ställen där du inte behöver förhandla om räntan så du kan använda dem som tumregel. Landshypotek har också låga räntor, särskilt om du har låg belåningsgrad. Vill du gå lite utanför de vanliga bankstigarna så har Hypoteket och Stabelo 1,28% ränta på sina lån, men båda har väntelista.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack så mycket för ditt svar! Ska kolla vad SBAB har för ränta och jämföra med andra banker.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ida

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.