Bolånesänkning eller aktier?
Sök:

Bolånesänkning eller aktier?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mia

ställde för sedan frågan: Bolånesänkning eller aktier?

Hej jag har ett par hundra tusen som jag satsat i lite fonder och aktier, just nu har de med börsoron rasat och min lilla vinst i princip ätits upp, samtidigt är vi ganska högt belånade vad gäller bolån, funderar på att sänka bolånen istället, även om summan då inte blir disponibel längre… hur skulle ni gjort?(Våra inkomster & kommande pensioner är rätt blygsamma)Nyfiken på och tacksam för era synpunkter!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att betala av på bolånen är samma sak som ett räntesparande (ett ganska bra sådant också, man tjänar mer på att amortera bolån än på att ha räntefonder och sparkonton). Om du har 100000 kr som du vill fördela till exempel 60/40 aktier/räntor så kan du lägga 60000 kr i aktiefonder och 40000 kr till att amortera på lånet. Vilken fördelning du bör ha mellan riskabla aktier och trygga räntor beror på en mängd faktorer, men viktigast är tidshorisonten (hur många år ni har kvar tills ni behöver pengarna) samt hur besviken du blir om aktierna går sämre än du räknat med.

Just bolån har en tråkig risk som ni måste ta med i er kalkyl: Om värdet på fastigheten sjunker och ni vill flytta så kommer försäljningen kanske inte dra in tillräckligt med pengar för att lösa lånet. Då får ni skjuta till pengar från annat sparande. Men om sparandet är i aktier så kan ju börsen sjunka kraftigt, och om det händer samtidigt som bostadspriset så kanske ni inte har råd att flytta (detta är en extra knivig sits om banken samtidigt bestämmer sig för att kräva tillbaka hela lånet!). Detta är inte ett orimligt scenario, det är i princip det som utlöste finanskrisen 2008.

Du säger att ni är högt belånade, men ingenting om hur högt. Man brukar räkna i procent av bostadens värde. Räkna med ett worst case scenario där värdet på både bostaden och aktierna sjunker med 50%. Har ni råd att flytta då?

Tidshorisonten spelar som sagt också in, men du säger inte hur långt det är kvar till pensionen. Så där får du räkna och fundera själv. Min tumregel är att allt som sitter på börsen kan sjunka med 50% som sedan tar 10 år att tjäna tillbaka. Har jag det som utgångspunkt så kan jag känna efter hur det känns i magen.

Ytterligare en aspekt att ta in är att ni som pensionärer kan ha mycket svårare att ta nya lån.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar Emil ! Huset är belånat till 75%, vi har 10 år kvar till pensionen, har du några tankar kring det? Tack igen för dina synpunkter! Mia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mia

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej igen Emil tack för svar ,

huset är belånat till 75%  och vi har 10 år kvar till pensionen. Har du några tankar kring det?

Väldigt tacksam för synpunkter!

/ Mia

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag är bara vanlig småsparare och er situation är svår för mig att sätta mig in i. Men det låter rimligt att betala av lite på lånen (dock inte under 50%, speciellt inte eftersom det kan vara svårt stt få nya lån som pensionär).

  En del av pengarns tycker jag absolut att ni ska ha i någon billig global aktiefond. Ni har 10 år kvar till pensionen och 20 år som pensionärer. Det är lång tidshorisont.

  Men exakt hur ni ska göra vågar jag inte säga.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Tack Emil för tips!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mia

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-20 klockan 07:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.