Bolånet - betala av eller investera kapitalet?
Sök:

Bolånet – betala av eller investera kapitalet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lars Sundin

Den här artikeln publicerades 2017-04-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bolånet – betala av eller investera kapitalet?

Hej Jan!

Hur ser du på bolån som del i ”portföljen”? Finns det något bra sätt att balansera olika investeringar mot att betala av på bolånet? Är det vettifgt att betala av hela bolånet om man kan, eller ska man hellre behålla en viss belåning och försöka få ränta på kapitalet?

Tack för många intressanta texter på sajten!

/Lars

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har skrivit några artiklar på det här ämnet:

Hälsningar

Jan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Varför inte göra båda? Då lägger du inte alla ägg i samma korg, vilket är lite av filosofin här. Jag tycker det är ganska riskfyllt att gå all in på det ena eller andra, och även om jag tycker inläggen ovan är bra i teorin så är jag nog hellre skuldfri med mindre pengar på börsen. Handlar ju även om att kunna sova gott om natten :)

Datat i artiklarna är även förenklade när man säger att du får en avkastning på 8% per år. Dels är det ett snitt över tid, variationen kan vara betydligt mycket större.

Du får även avkastning på det du ammorterar i form av lägre räntekostnader vilket gör att man får utrymme till att ammortera/investera mer osv.

Jag är av åsikten att lån ska betalas tillbaka, för de är just det: lån. Har både bolån och sparande i aktiefonder, men tar även csn-lån just nu som delvis finansierar både mitt sparande/ammortering. Så byter på ett sätt ut ett lån mot ett annat. Bra? Nja går att argumentera för att jag säger emot mig själv, men det handlar snarare om ett medvetet val för att kunna följa mina drömmar. (Livet handlar inte bara om pengar).

Sen ger även låg belåning högre tålighet för marknadsföring ringar, ökar dina räntekostnader krävs en högre avkastning från dina investeringar för ett positivt resultat.

Mina spontana tankar, skrivna från mobilen så struktur därefter. :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Att amortera på lån ger en avkastning på ca 1,5% (bolåneräntan). Kan du få bättre ränta på annat sätt så är det ju bättre att satsa på det. Det är idag inte särskilt svårt att få mer än 1,5% avkastning på sina pengar och därför anser jag att man ska amortera så lite som möjligt och betala så lite kontantinsats som möjligt utan att behöva ta topplån.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Joppa

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I dagsläget när lånen är så fruktansvärt ”billiga” så vore det i teorin bättre att investera kapitalet mot börsen. 1,5% ränta mot 7-8% avkastning. Däremot så är det nu som det är ett ypperligt tillfälle att amortera mer och få ner sina bolånekostnader för att få en stabilare ekonomi i framtiden när räntorna kommer ticka uppåt.

Till din fråga om att balansera så gör vi så att vi sparar långsiktigt och amorterar idag lika mycket. (Ca 10% vardera av våra disponibla inkomster). När räntorna sedan stiger uppåt så har vi en bred hävstång till att dra ner amorteringen för dom dyrare bolåneräntorna. Med denna strategi så kommer vi alltid att kunna spara långsiktigt i samma takt och sova gott om natten oavsett ränteläget.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-05 klockan 11:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.