Bonus från arbetet ska jag ta ut kontant eller in på pensionen
Sök:

Bonus från arbetet ska jag ta ut kontant eller in på pensionen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Svenne

ställde för sedan frågan: Bonus från arbetet ska jag ta ut kontant eller in på pensionen

Hej

får nu en sorts bonus från företaget som jag antingen kan välja att plocka ut i kontanter, komptimmar eller att den betalas in som tjänstepension.

 

Väljer mellan kontant utbetalning eller pension. Vad tycker du? Det gäller 7700 kr och som jag förstår det så ska det skattas på om jag tar ut det direkt men sätts det in på pensionen så kommer väl alla 7700 kr att arbeta för mig

har precis gått ner till 80% för att få mer tid tillsammans med mina barn. Så vet inte om det kan spela någon roll för hur man ska göra.

 

Med vänlig hälsning, svenne

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Då det påverkar den slutliga pensionen mycket om man jobbar deltid en period kan det vara klokt att låta dessa pengar gå till just pensionen. Dessutom anser många att tjänstepensionen är den viktigaste delen.
Att då få extrainsättningar till tjänstepensionen och sedan välja en fondförsäkring där du själv väljer vilka fonder som du vill spara pengarna i gör att du får låta pengarna jobba för dig direkt! Det automatiska alternativet i en tjänstepension är ofta en traditionell försäkring som ofta har höga avgifter och du inte kan påverka på samma vis.

Trevlig bonus för övrigt!

Vänligen
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Under 25 år jobbade jag nu ett företag där jag fick bonus. Ibland blev bonusen 0, ibland 3000, ibland 20 000 etc. Jag satte alltid av den till min pension. Idag har jag 1,3 miljoner sparat, i och för sig före skatt.

  Mina kollegor som plockade ut pengarna varje år har 0 kronor sparat till sin pension…..

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Svenne,

Jag vet inte exakt vad som gäller för avsättning av bonus till tjänstepension. Det jag skulle gissa är att man kan likställa det med löneväxling. I så fall hade jag frågat arbetsgivaren 2 saker först innan jag bestämmer mig:

1. Missar jag någon *allmän* pensionsavsättning om jag tar bonusen som tjänstepension? Det rekommenderas ju inte att löneväxla om man tjänar under ca 42000 kr/mån pga detta. Om nu din bonus är pensionsgrundande alls, det beror på ditt avtal.

2. Får jag en extra ”pensionspremie” på ca 6% av beloppet? Skatten som företaget betalar på pensionspremier är ca 6% lägre än arbetsgivaravgiften på vanliga löneutbetalningar. Så mellanskillnaden bör tillfalla dig för att det ska vara kostnadsneutralt. Annars tjänar arbetsgivaren på det.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag vill ta ut min pension i konyanter nu

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-03 klockan 22:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂