Bor i hyresrätt - hur ska jag tänka kring buffert?
Sök:

Bor i hyresrätt – hur ska jag tänka kring buffert?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Victoria

ställde för sedan frågan: Bor i hyresrätt – hur ska jag tänka kring buffert?

Hej!

Jag och min sambo bor i en hyrestvåa och har en hyra på 4 574 kr i månaden, tillkommer el och andra avgifter som CSN-lån och bredband. Min sambo och jag har planer på att köpa hus och sparar båda två i fonder för detta. Jag sparar i lågriskfonder i dagsläget och lägger ca 8000-10 000 kr i månaden på detta (jag får ut ca 26 500 i månaden efter skatt). Jag har sparat ihop till en buffert på 30 000 kr som jag bara låter vara på mitt vanliga konto. Min sambo tycker att jag borde investera åtminstone hälften av de pengarna in i hus-sparandet. Jag vet inte hur jag ska tänka kring det. Det känns skönt att ha en buffert på den summan men å andra sidan förstår jag min sambos argument om investering av pengarna. Han tycker att en sån stor buffert endast är nödvändigt om man har bil, äger sitt boende, har barn m.m. (å då ska den väl vara större än 30 000) Vi har ingetdera i dagsläget, enbart en katt som är försäkrad.

Hur ska man tänka kring buffert när ens situation är som min/våran?

Mvh Victoria

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eftersom ni är två och har riktigt låga kostnader och inga ”ansvar” så finns det inget direkt som skulle kunna ställa till det. Har ni A-kassa, Hemförsäkning och Olycksfall försäkring som håller er flytande räcker nog två månaders utgifter som buffert.

Men sen så har man ju detta med nattsömnen. Känns det bra med 30k i buffert så ha det. Ärligt talat, 15k in på börsen ger i genomsnitt en dryg tusing per år. Ändrar inga liv direkt men konstant dålig sömn gör det. :)

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller med Johan. Känns det bra med en rejäl buffert så behåll den. Eftersom du investerar så mycket varje månad så finns det inte något direkt behov av att även investera delar av din nuvarande buffert. Personligen tycker jag att 30 000 kronor i buffert är för lite, jag är en riktig buffertälskare.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  enkel-ekonomi
 2. Vit pil

  Jag håller också med Johan. Behåll pengarna som buffert. De gör marginell skillnad i fondsparandet och nattsömnen är viktigare än någon tusenlapp extra per år. Jag skulle dock separera bufferten från ditt vanliga konto, i synnerhet om du har ett kort kopplat till det. Då är du både skyddad från spontan konsumtion och från bovar ;)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-10 klockan 08:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.