Bor i Norge och har Swedbank Robur Transfer 90 i Sverige
Sök:

Bor i Norge och har Swedbank Robur Transfer 90 i Sverige

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Viktor Karlsson

ställde för sedan frågan: Bor i Norge och har Swedbank Robur Transfer 90 i Sverige

Det är så att jag är folkbokförd i Norge sedan slutet på förra året (fortfarande Svensk medborgare) och jag har tänkt att stanna här en längre tid. Jag är ny i den här marknaden och behöver lite hjälp.

Jag har lite sparat i Individuellt pensionssparande i Swedbank Robur Transfer 90 ca 60.000kr, och av den informationen jag har fått så kan jag inte sälja av den fonden och få den utbetald förrän jag fyller 55år. Jag vill helst avsluta den och återinvestera i något annat i Norge.

Frågor:

Kan jag flytta den fonden till Norge?

Blir jag dubbelbeskattad på utdelningen om jag har kvar den i Sverige?

Vill slippa krångel med att ta upp eventuell utdelning i den Norska deklarationen varje år, finns det någon som har vart med om samma situation eller liknande som kan guida mig på rätt spår?

Kan jag göra dåliga köp och få ner den under prisbasbelopp (tror det är på ca 47.000kr) för att sedan plocka ut pengarna?

Tack för svar

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag köpte Avanza 75 i ISK som är blandfond som Swedbank Robur Transfer  90 men jag sålde i slut av feb utan problem.  Är du säker att din fond är inte pensionsförsäkring?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det kan den vara, som sagt så är jag helt ny i aktie världen. Har ringt skatteverket och mina banker men ingen är direkt behjälplig. Men av vad jag har läst och kommit fram till är att utdelningar återinvesteras direkt i fonden och jag blir skattad på pengarna när jag plockar ut dom vid pension?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor
 2. Vit pil

  En IPS är lite lurig, kan tyvärr inte helt hur dom fungerar då dom inte används längre. Men har för mig att om du har över ett visst belopp blir det antingen väldigt dyrt att plocka ut dessa eller att det inte går att plocka ut efter ett visst belopp.

  Någon annan som kanske har mer kunskap om just IPS?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-23 klockan 13:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂