Bör jag behålla min klimatfond?
Sök:

Bör jag behålla min klimatfond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Niklas

ställde för sedan frågan: Bör jag behålla min klimatfond?

Som 18-åring med min första större lön från sommarjobbet ville jag starta ett sparande, vid tidpunkten hade jag inte speciellt stora kunskaper fondmarknaden och valet blev Nordea Klimatfond som har en avgift på 1,5%. Fyra år senare och fonden har gått upp ca 80%. Är dessa klimatfonder något att ha i sin portfölj för ett långsiktigt sparande på 10-15 år?I min portfölj som jag smått månadssparar (studerande) ser förövrigt fördelningen ut följande:

 • 50% Global
 • 20% Sverige
 • 10% USA
 • 10% Asien
 • 10% Tillväxt

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Gott att du redan i tidig ålder ser vikten av att investera!

Jag tycker att klimatfonden är alldeles för dyr. I ett kort perspektiv om några månader gör det inte så mycket om avgiften är 1,50 % eller 2 procent och fonden är en spjutspetsfond som kan tänkas avkasta mycket bra de kommande månaderna. Men i det långa loppet kommer avgifterna att gröpa ur ditt kapital på massvis med pengar. Tänk ränta-på-ränta effekten, som är mycket kraftfull, fast omvänt. Dessutom står det i Morningstars sajt att den årliga avgiften för 2017 är hela 1,81% samt en köpavgift på 5% tillkommer. Så det är en extremt dyr fond skulle jag säga.

Att den har avkastat bra de senaste ett par tre åren betyder inte att den kommer att fortsätta göra det heller. Så i det långa perspektivet är en billig indexfond ett bättre val.

Säljer du klimatfonden nu, så har du lyckats med konststycket att köpa billigt och sälja dyrt!

Din andra portfölj ser i det stora ok ut, förutom att du har en ytterligare USA post som kanske är överflödig med tanke på att globalfonden gärna innehåller nästan 60% USA.

Men som Fredrik påpekar i flera inlägg i frågehörnan här, kanske du kan överväga att enbart satsa på en billig globalfond (indexfond).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Niklas!

Jag håller med John om Nordea-fonden. Byt den till en global indexfond. Jag tycker också att du lika gärna kan ha en enda fond (LF Global indexnära/SPP Aktiefond Global/Robur Access Global m.fl.). Du slipper ombalanseringen och det blir billigt. LF kostar 0,20%, Robur Access Global lika så.

Precis på samma sätt som det är svårt att slå index med aktiva fonder tror jag det är svårt att slå de globala indexfonderna över tid med egenkomponerade globalfondsportföljer.

En annan fördel med bara en fond är att man kan minska beloppet om behov uppstår utan att man förlorar balansen i fördelning. Om du sätter in 100kr eller 3000kr så är ju fördelningen inuti fonden lika. Det är också lätt att sälja av 10% av sitt innehav utan att förlora fördelning. Likaså kan man byta viss del mot ränta om man är orolig och börserna börjar sjunka.

Jag har allt mitt sparande i globala indexfonder (utom mitt ISK på 3-5 år där jag har 60% global och 40% AMF ränta lång). 3-5-åringen måste jag ombalansera en gång per år, men det är bara en av nio platser jag behöver bry mig om. Underhållsfritt, billigt, brett och enkelt.

@John; kul att du uppmärksammat mina inlägg. Dock vill jag ge jacke77 lite cred eftersom han inspirerade mig till 100% globala indexfonder och jag har baktestat så många kombinationer nu och allt slutar så lika så det är inte lönt för mig att hålla på med egna regionsfördelningar.

Mina ”portföljer”:
ISK egen – 100 % LF Global indexnära
ISK barnen – 100% LF Global indexnära
ISK 3-5 år – 60% LF Global indexnära / 40% AMF Räntefond lång
SAF-LO tjänstepension – 100% LF Global indexnära
PA16 tjänstepension – 100% LF Global indexnära
Övrig tjänstepension hos Avanza – 100% LF Global indexnära
Övrig tjänstepension hos SEB – 100% SEB Etisk Global Index
ITPK – tjänstepension hos SPP, 100% SPP Aktiefond global

Ni ser ju själva. Det behövs inte mycket underhåll där inte. Det mesta där ska växa i 15-20 år.

Lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  @Fredrik – ja, jag har nyss sålt av allt utom LF och en gnutta räntefond som jag tycker är bra att ha ifall jag vill göra hastiga köp när LF blir extra billig. Känns skönt men lite ”naket” att bara ha en enda aktiefond :) Det vore intressant om Jan kunde kommentera detta back-to-basic koncept i sin blogg.
  Du skriver att du har baktestat många kombinationer, men det innefattar alltså inte sverigefonder och tillväxtfonder i portföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
 2. Vit pil

  Hur kan du ha 100 %på alla
  Ag

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gulli

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-27 klockan 23:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.