Bör jag byta barn-sparande?
Sök:

Bör jag byta barn-sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Bör jag byta barn-sparande?

Hej,

Jag sparar för närvarande barnbidraget till min dotter i ett Kaptialspar (kapitalförsäkring) via Swedbank:

Swedbank Robur Bas Aktier       som har en förvaltningsavgift på 1,20%.

Är det en hög förvaltningsavgift? Är det bättre om jag öppnar en kapitalförsäkring hos NordNet, säljer av Swedbank sparandet och sätter in det + framtida barnbidrag i Globala barnportföljen istället?

Och hur vet jag vad förvaltningsavgiften blir i Globala barnportföljen isf?

Mycket tacksam för svar.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erik!

Bra val med KF till barnspar.

1.25% är en hög avgift för vad du får i den fonden. Skulle rekommendera att göra som du säger, öppna på annan nätbank och gör en egen portfölj med indexfonder.

Väljer du Avanza och kör 100% Avanza Global så får du en förvaltningsavgift på 0.1%, annars om du väljer andra fonder så går det att räkna ut vad du får, men du kommer under 0.5% hur du än gör om du väljer indexfonder.

Gör slut med din bank!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Inte nog med att du har en förvaltningsavgift på 1,20% utöver det så tar Swedbank 120 kr/år i fast avgift plus 0,75% av kapitalet i rörlig avgift. Så för tillfället så kan man säga att du har en förvaltningsavgift på ca 1.95%. (+120kr)

På avanza eller nordnet med indexfonder kommer du ha ca 0,4%. Sen betalar du ju avkastningsskatt som för 2018 är 0,447%, men det tror jag man gör på Swedbank också så det är ointressant för jämförelsen. Rätta mig om jag har fel!

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En liten rättning, avkastningsskatt är det väl inte?
  Det handlar om en schablonbeskattning på ISK/KF konton.
  0.447% för 2018 och 0.453%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-30 klockan 18:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.