Bör jag investera enligt nybörjarportföljen? • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Bör jag investera enligt nybörjarportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ola

Ola ställde följande fråga för 9 månader sedan:

Hej!

Jag är 20 år och började studera på universitet nu i höst. Jag jobbade tidigare som mattelärare på en grundskola i två år. Jag har sparat det mesta jag tjänade under denna perioden och jag har även sparat mycket under min uppväxt. Jag har nu sparat ihop ungefär 450 000 kr. Jag vet dock väldigt lite om aktier och fonder, och vet därför inte hur jag borde lägga upp mitt sparande.

Jag har läst om nybörjarportföljen här på bloggen. Bör jag placera mina pengar enligt den, eller bör jag placera dem på något annat sätt? Hur skulle ni göra? Om det är enligt nybörjarportföljen, bör jag då placera alla mina pengar enligt den uppdelning bland fonderna som angivits där? Hur går jag tillväga? Vad mer bör jag tänka på?

Jag är tacksam för alla råd!
Ola

Det finns 2 svar till denna fråga

Eric svarade på frågan för 9 månader sedan

Hej Ola,

Jag vill bara uttrycka en stor komplimang för att du redan som 20-åring har uppnått detta sparkapital! Det är beundransvärt. Och att du dessutom har hittat Jans blog kommer att göra dig till en person med mycket goda förutsättningar att bli rik oavsett vilken av de föreslagna portföljerna du väljer.

Du är ju så ung att du verkligen har tiden att månadsspara långsiktigt i indexfonder. Läs Jans råd på bloggen och välj den portfölj som du känner dig bekvämast med (alltså hur stor eller liten risk du vill ha i portföljen).

I din ålder hade jag övervägt den Globala barnportföljen. Den har högst risk av de tre,men också högst avkastning över tid.

Du kan också ha fler ISK och prova dig fram med två eller till och med tre portföljer och se hur de utvecklas över tid.

Lycka till!

Mvh. Eric

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

enkel-ekonomi.blog svarade på frågan för 9 månader sedan

Läs den här bloggen och min blogg (enkel-ekonomi.blog) så får du en bra information om sparande. I grova drag: Månadsspara via autogiro i billiga indexfonder.

/Kim

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]