Bör jag investera enligt nybörjarportföljen?
Sök:

Bör jag investera enligt nybörjarportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ola

ställde för sedan frågan: Bör jag investera enligt nybörjarportföljen?

Hej!

Jag är 20 år och började studera på universitet nu i höst. Jag jobbade tidigare som mattelärare på en grundskola i två år. Jag har sparat det mesta jag tjänade under denna perioden och jag har även sparat mycket under min uppväxt. Jag har nu sparat ihop ungefär 450 000 kr. Jag vet dock väldigt lite om aktier och fonder, och vet därför inte hur jag borde lägga upp mitt sparande.

Jag har läst om nybörjarportföljen här på bloggen. Bör jag placera mina pengar enligt den, eller bör jag placera dem på något annat sätt? Hur skulle ni göra? Om det är enligt nybörjarportföljen, bör jag då placera alla mina pengar enligt den uppdelning bland fonderna som angivits där? Hur går jag tillväga? Vad mer bör jag tänka på?

Jag är tacksam för alla råd!
Ola

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ola,

Jag vill bara uttrycka en stor komplimang för att du redan som 20-åring har uppnått detta sparkapital! Det är beundransvärt. Och att du dessutom har hittat Jans blog kommer att göra dig till en person med mycket goda förutsättningar att bli rik oavsett vilken av de föreslagna portföljerna du väljer.

Du är ju så ung att du verkligen har tiden att månadsspara långsiktigt i indexfonder. Läs Jans råd på bloggen och välj den portfölj som du känner dig bekvämast med (alltså hur stor eller liten risk du vill ha i portföljen).

I din ålder hade jag övervägt den Globala barnportföljen. Den har högst risk av de tre,men också högst avkastning över tid.

Du kan också ha fler ISK och prova dig fram med två eller till och med tre portföljer och se hur de utvecklas över tid.

Lycka till!

Mvh. Eric

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Läs den här bloggen och min blogg (enkel-ekonomi.blog) så får du en bra information om sparande. I grova drag: Månadsspara via autogiro i billiga indexfonder.

/Kim

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-28 klockan 16:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.