Bör jag sälja innehav utan månadsspar?
Sök:

Bör jag sälja innehav utan månadsspar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Leo

ställde för sedan frågan: Bör jag sälja innehav utan månadsspar?

Jag började spara i Nybörjarportföljen för ungefär 1,5 år sedan. Jag månadssparar ca 13% av min inkomst i den portföljen. I dagsläget runt 100k där.

Utöver den har jag en liknande summa på Lysa, men där har jag inget månadssparande just nu.

Efter Jans senaste blogginlägg bestämde jag mig för att tänka över mitt sparande och kom fram till att jag ör helt okej med risknivån men blev lite osäker kring mitt ”statiska” innehav i Lysa.

Jag vet att en av de stora fördelarna med att inte försöka tajma marknaden är att man som månadssparare köper billigt i nedgång. Eftersom jag inte har något månadsspar i Lysa funderar jag på att sälja det innehavet och istället fokusera helt på Nybörjarportföljen.

Låter det som en bra idé? Alternativen är ju att ligga kvar eller att dela månadssparandet mellan Lysa och Nybörjarportföljen.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Leo!

Inget fel med att spara på flera ställen, men du får kanske fråga dig själv varför du har två sparanden och vad som skiljer dom åt?

En anledning kan vara att du sparar olika tidshorisonter, en för pension och en för uppskjuten större konsumtion.

Om du har en lång tidshorisont så tycker jag att du ska ha ett sparande i en liknande portfölj som Globala Barnportföljen, detta ger dig exponering mot aktiemarknaden som kommer bör ge dig en bättre avkastning på lång sikt om man kollar hur det har varit historiskt.

Nybörjarportföljen rekommenderas mellan 5-10 års tidshorisont då den är lite mera passiv.

Lysa kan du använda om du själv inte vill förvalta din egna pengar och hålla koll på fonder mm.
En bra tjänst för den som inte orkar sätta sig in i hur allt funkar.

Det rekommendationen jag vill ge dig är att se över vilka tidshorisonter du vill spara på och utgå därefter ifrån det när du väljer sparande.

Hoppas du blev lite klokare!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-08 klockan 10:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.