Bör man avstå från fonder i utländsk valuta i ISK?
Sök:

Bör man avstå från fonder i utländsk valuta i ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Paul G.

Den här artikeln publicerades 2017-04-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bör man avstå från fonder i utländsk valuta i ISK?

Det något som gjorde mig rätt förvirrad. I ett av dina Shareville-portföljer så har du ju både EFT:er som exempelvis Vanguard samt iShares, samt Nordnets Danmark, Finland och Norges superfonder på ett ISK.

Söker man sen runt på nätet så är de flesta ense om att man INTE ska ha aktier/fonder handlade i utländsk valuta i ISK utan detta gör sig i så fall bäst i ett KF pga skattemässiga skäl. På grund av dessa KF-rekommendationer har jag nu i början helt avstått från exempelvis Nordnets andra superfonder samt Vanguards tills jag får mer kött på benen.

Så min fråga är:

  • Hur ska man tänka kring fonder i utländska valutor i ett ISK när de flesta rekommenderar KF?

Tack på förhand!

Paul

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, det stämmer i sak. Ska man ha mycket utländska investeringar så är det mer lönsamt med en KF än ett ISK. Samtidigt så försöker jag hålla mina Shareville-portföljer så transparenta och enkla som möjligt. T.ex. har jag till och med guldfonder i en av mina portföljer (RikaTillsammans-portföljen) trots att jag normalt sett avråder från guldinvesteringar i fonder av många anledningar. Men genom att frångå vissa best-practice så får jag en en historik och en modellportfölj med ungefär samma avkastning som om jag hade optimerat det med att äga vissa saker i en KF.

Så orkar man administrera det, så ja, utländska placeringar mår bättre i en KF. :-)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-14 klockan 15:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.