Bör man inkludera räntefonder i sin nybörjarportfölj år 2017?
Sök:

Bör man inkludera räntefonder i sin nybörjarportfölj år 2017?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Victor

Den här artikeln publicerades 2017-06-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bör man inkludera räntefonder i sin nybörjarportfölj år 2017?

Hej,

jag har tänkt följa Er modell för en nybörjarportfölj där Ni rekommenderar att 40% bör vara investerat i räntefonder. Men nu har jag läst några artiklar/kommentarer där det står att man inte bör investera i räntefonder för tilfället. Stämmer detta?

Mvh,

Victor

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nu är jag lite sen på bollen, men jag skulle säga att det beror på hur man tänker. Jag har räntor i portföljerna för att de fungerar som en krockkudde, inte för att maximera avkastningen. Vill man spekulera så kan man tro saker om räntemarknaden, men statistiskt sett har det alltid visat sig att försöka tajma marknaden är en dålig idé.

Om man vill så kan man idag byta ut räntefonderna mot sparande på bankkonto med insättningsgaranti, men jag skulle säga att det knappt är värt jobbet. Jag kör därför (rätt eller fel) på precis som vanligt. För min tanke är att strategin bakom portföljerna är just att jag inte ska behöva spekulera i framtiden, utan följa strategin oavsett vad som händer.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag kom hit för att jag letar svar på exakt samma fråga.

Som jag förstått det, att när ränteläget är så lågt och räntan bara kan gå upp, kommer efterfrågan på redan utgivna ränte papper att vara i stort sett noll eftersom det kommer att finnas gott om bättre räntebärande papper med högre ränta.

Två saker händer: om jag måste sälja så blir det med förlust (för att få folk att ta över min kassa ränta). Om jag behåller tills pappret löser ut (kan inte den riktiga termen) så blir det med en mycket lägre vinst än vad jag hade kunnat få.

Är jag på rätt spår?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det beror ju på om det är långa räntor man har, typ statsobligationer man har. Då förlorar man på att ha dessa i portföljen när räntorna väl börjar gå upp, för nya statsobligationer som ges ut med högre räntor blir ju mer attraktiva än de gamla som vi/ni sitter på. Då faller värdet ja.

Men korta räntor påverkas inte lika mycket så man kan ju ha merparten av dessa i sin portföjl. Men avkastningen blir ju avsevärt sämre än långa räntor givetvis.

Även om ränteläget ser dåligt ut tycker jag att dessa är något man bör ha i sin portfölj för när kurserna på dina aktiefonder droppar, så blir det trots allt mindre svängningar. Sen får du ju en buffert som du kan ta av och köpa akteifonder för när de blir billiga (dvs en börsnedgång). Men man behöver ju inte ha dessa kontanter i ett ISK och aktiefondportfölj – du kan ju lika gärna ha xx% i nån nischbank som du enbart använder för att köpa aktiefonder billigt. Själv har jag allt i ISK även om det inte är skatteoptimalt att göra så.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nej. Det du tänkt spara i RF (t.ex 40%) kan du istället lägga på ett sparkonto på en nischbank med 0,8% ränta.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-05 klockan 17:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.