Bör man spara i 2 olika globalfonder?
Sök:

Bör man spara i 2 olika globalfonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Annelie

ställde för sedan frågan: Bör man spara i 2 olika globalfonder?

Hej!
Om man ska spara långsiktigt globalt i index fonder bör man då spara i 2 st olika global fonder som går mot olika index, ex vis Avanza Global som går mot  MSCI WORLD INDEX och ex vis SPP Global som går mot MSCI ALL COUNTRY WORLD INDEX

Eller spelar det ingen roll då indexen är ganska lika ändå?

Tack på förhand!

Annelie

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Annelie!

Jag skulle säga att det räcker med en av fonderna och då den billigaste. Fonderna överlappar varandra väldigt mycket och blir då inte mycket till komplement till varandra.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag skulle ändå rekommendera 2 fonder ,det finns en liten skillnad och samtidigt som ett försiktighet pengarna finns fördelade i olika fondbolag ,händer nånting i ena finns den andra kvar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 2. Vit pil

  Absolut finns det en liten skillnad, men den är lättare att justera till genom att lägga till t.ex Avanza Emerging Markets, då får du välja exakt procent i Emerging Markets också.

  Sedan att säga att man sprider risken mellan fondbolag ger, vad jag vet, ingenting.
  Detta eftersom fondbolagets ekonomi och dess kapital dom förvaltar ska vara skilda, så vid en konkurs så skiljs dom åt och ett annat fondbolag tar över kapitalet eller så likvideras det och du får pengarna utbetalt till dig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Teoretiskt, du har rätt Robin men vad händer om fondbolaget slarvar och pengarna som dom förvaltar saknas ,för vid en konkurs kan hända märkliga saker,då träder i kraft sk,,investerarskydd,, då ersätts varje ISK,eller fondkonto med 250000kr ,och på en sådana konto kan finnas flera aktier,fonder,obligationer värda mer än 250000 kr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 4. Vit pil

  I teorin så kan detta såklart också hände det du nämner, men då är vi inne på lite andra saker som att man inte kan lite på banksystem/fondbolag, då har vi stora problem.

  Att då välja större och mer välkända banker skulle kunna vara ett säkrare val, men såklart kan dom också skippa lagen och blanda ihop sin egna ekonomi med förvaltningskapitalet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Annelie!

Om du kör Avanza Global 86-88% och Avanza Emerging Markets 12-14% så får du typ samma innehav som MSCI ALL COUNTRY WORLD INDEX som SPP Aktiefond Global A följer.

Mvh

Elizium

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för upplysningen!
  mvh
  Annelie

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Annelie

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-09 klockan 16:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.