Borde inte aktiekursen förändras vid en split?
Sök:

Borde inte aktiekursen förändras vid en split?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Borde inte aktiekursen förändras vid en split?

Rätt ny på det här med aktier och försöker förstå mig på det här med split.

Enligt Skatteverkets webbsida så gjorde Investor en Split 4:1 den 7/5 1999. Detta innebär att man får 4 nya aktier per 1 gammal, i min värld borde då aktiekursen gå ned 25% precis då spliten sker. För bolagets totala värde ska väl vara oförändrat före och efter spliten?

Men kollar man på avanza.se så ser man att aktiekursen runt dessa datum att var oförändrad.

Hur kommer det sig? Det är något jag inte begriper.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Man tar hänsyn till spliten och räknar om aktiekursen. Annars skulle det se ut så som om bolaget hade tappat 75 procent av sitt värde över  en natt. Det skulle heller inte  gå att kunna  jämföra bolagets kursutveckling mot index.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-05 klockan 19:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.