Borde jag ha ett ISK konto?
Sök:

Borde jag ha ett ISK konto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av KARIN

ställde för sedan frågan: Borde jag ha ett ISK konto?

Jag har köpt mina 2 första aktiefonder.

Swedbank robur access asian och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Jag tänkte köpa en räntefond oxå.

Är nybörjare och har inte satsat några jätte pengar utan försöker mer lära mig utifrån 4 hinkar modellen. Har dock insett att jag har börjat med den passiva hinken 90/10, vilket kanske egentligen var fel..

Ett vanligt misstag, äger nu en buffert hink och snart en passiv hink.

Tänkte sen fylla på med mellanrisk hinken. 60/40.

Min fråga är dock: jag har bara skapat ett konto via avanza, inte haft en aning om ISK och beskattning..

Hur gör jag enklast för mina 2 portföljer nu? Tänker hålla mig till 3 fonder i varje. Varav 1 då blir räntefond.

Tacksam för svar. Och tips.  Tänkte inför mellanrisk hinken testa en fondrobot.

Tack för en underbart intressant sida! Suttit timmar bara idag

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

ISK, Investeringsparkonto

Om man inte har några speciella skäl är det på detta konto man vill ha sina fonder och värdepapper. Så om man inte  känner till någon speciell anledning till att välja något annat är det förmodligen ISK man ska ha.

Relativt låg skatt och inget deklarationskrångel. Det går att flytta värdepapper mellan olika ISK utan att det ger skatteffekter, även om vissa banker tar ut avgifter för flytten. På både Avanza och Nordnet kan man kostnadsfritt ha flera ISK-konton, och flytta värdepapper kostnadsfritt inom banken. Det kan vara användbart om man har flera hinkar/portföljer.

 

KF, Kapitalförsäkring

Om man har utländska värdepapper som ger utdelning kan det vara en fördel med kapitalförsäkring då man kan få tillbaka utländsk källskatt.

I princip är alla värdepapper som är tillåtna på ISK även tillåtna på KF, men på KF finns det ytterligare värdepapper som är tillåtna. Det är oftast inget problem om man inte är intresserad av börsnoteringar och emissioner. Ett sentida exempel är Spotlight som bara var tillgänglig att teckna via KF.

Relativt låg skatt och inget deklarationskrångel. Det går inte att flytta pengar från en KF till en annan KF utan att det får skattekonsekvenser. Jag tror att vissa banker (ej Avanza och Nordnet) tar ut avgifter för KF och det finns inlåsningseffekter.

På KF kan man styra förmånstagare på ett annat sätt än på ISK. Det kan vara värt att fördjupa sig i om man exempelvis sparar åt sina barn.

 

AF, Aktie- och fonddepå

På AF får man delvis dra av sina förluster i deklarationen, så om man tänkt gå med förlust kan AF vara att föredra. (Men varför ska man då spara?)

Det kan vara skattemässigt fördelaktigt att ha lågavkastande räntefonder på AF. Många väljer dock att ha dem på ISK i alla fall för att skillnaden är så liten och att ISK är så enkelt. Dessutom väljer många att inte ha några lågavkastande räntefonder alls utan sätter pengarna på banken med insättningsgaranti

Skatten på AF är 30 % av vinsten och det är bökigt att deklarera. Det gäller att hålla kolla på anskaffningsvärden, valutakurser, aktiesplittar med mera.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar. Så vad gör jag nu med mina tusenlappar som jag satt på ett Ak konto.. Även om det inte är många kronor så är det för mig ett kapital som inte bara går att sätta in på nytt..

  Skapar jag ett ISK Konto och sen säljer och skattar 30 procent på den vinst som blivit hittills?

  Det är väl ingen mening med att skapa ett ISK konto för att låta 2 aktiefonderna sitta kvar..

  Har jag förstått rätt att man öppnar 2 konton, ett vanligt och ISK och sen köpa räntefonder från det ”vanliga” och aktiefonderna från ISK kontot? Fast fonderna hör till olika portföljer (hinkar)?

  Tack för svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin sondell

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej. Tack för svaret. Gjorde en kommentar men kan inte se vart den hamnade.

 

ISK är det ju jag ska ha då isf.

Men hur gör jag med fonderna som sitter via det befintliga kontot nu då? Måste dom säljas för att sedan öppnas på nytt i ISK kontot?

 

Har jag förstått rätt att folk har flera konton hos avanza, för att sedan köpa de aktiefonder från sitt Isk konto och räntefond ifrån sitt vanliga aktie konto? Eller hur görs det bäst?

För räntefonder har jag förstått att schablon skatten äter upp vinsten?

Tacksam för svar.

Mvh Karin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Avanza har en inbyggd funktion där du kan flytta fonder från AF till ISK:
  https://www.avanza.se/flytta-vardepapper/flytta-vardepapper-internt.html

  Skatten på ISK är 0,375 %. Med lägre avkastning än så går du med förlust.

  ISK är bättre än AF för avkastning högre än 1,27 %.

  Det finns bankkonton med fria uttag och insättningsgaranti som ger 1 % ränta.

  Så om du lyckas pricka in en räntefond som i framtiden kommer att ge mellan 1,00 % och 1,27 % avkastning är räntefond på AF bäst. Det är ett mycket snävt intervall, så det krävs tur för att råka hamna där. Hamnar du lägre hade bankkonto varit bättre, hamnar du högre hade ISK varit bättre. Och även om du råkar hamna i intervallet kan skillnaden räknat i skattekronor vara så liten att det inte är värt besväret att blanda in AF.

  Som jag skrev i mitt första inlägg är det många som antingen tar det trygga alternativet och sätter pengarna på banken, eller kör räntefonderna på ISK.

  Om du har 100.000 i räntefonder som ger 1 % avkastning kommer du på ISK få en skatt på 377 kr. Om du har räntefonderna på AF, eller sätter pengarna tryggt på banken, och får 1 % avkastning betalar du 300 kr i skatt. Det är alltså 77 kr det handlar om .

  Om du ”bara” har 10.000 kr i räntefonder är det i stället knappt 8 kr vi diskuterar.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, en fråga till. Om man har fonder som har i amerikanska bolag, är det ytterligare skatt på den vinsten även om man har ett ISK konto? Många globala fonder har väl något Amerikanskt bolag bland alla de olika?

Mvh Karin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  KF kan vara bättre än ISK till utländska värdepapper som delar ut utdelning till investeraren.

  Ett flertal av de fonder du snubblar över hos Avanza och Nordnet är svenska. Även Swedbank Robur Access Asien är i detta sammanhang att betrakta som en svensk fond, även om de investerar i Asien. Så det gör ingen skillnad mellan ISK och KF. En indikation på att värdepappret inte är svenskt är att det är noterat i annan valuta än SEK, exempelvis USD eller EUR.

  Men det räcker inte med att det är ett utländskt värdepapper för att det ska vara bättre på KF än ISK. Det ska dessutom dela ut utdelning till investeraren. I princip 100 % av alla vanliga fonder återinvesterar utdelningen de får på sina aktier, och betalar inte ut den till investeraren, så då gör det heller ingen skillnad mellan ISK och KF. Det är bara om utdelningen når ända fram till dig som det har någon betydelse.

  Det finns utländska börshandlade fonder (ETF:er) på Avanza och Nordnet som delar ut utdelning till investeraren. Och det samma gäller för utländska aktier som delar ut utdelning. När man får en utdelning dras det utländsk så kallad källskatt på utdelningen. Det sker automatiskt, så man får lite mindre pengar i utdelning än man annars skulle ha fått.

  Men eftersom man på ISK och KF betalar en schablonskatt ska man i normalfallet inte skatta för utdelningar. Det gör att man har rätt att få tillbaka en del av den utländska källskatten som man betalat, så att man inte blir dubbelbeskattad. På KF fixar Avanza och Nordnet det automatiskt, även om det kan ta några år. (Jag skojar inte, det är internationell skattebyråkrati vi pratar om. Men man slipper i alla fall göra jobbet själv.)

  Kuriosa: I teorin kan man faktiskt kräva tillbaka källskatten själv på sitt ISK. Om man orkar. En som försökt är bloggaren Lundaluppen. Efter 3 år kom det ett brev från danska skatteverket som talade om att hans ärende förväntas handläggas om 18 månader.
  https://lundaluppen.blogspot.com/2019/11/det-kom-ett-brev.html

  Om man inte har väldigt gott om fritid kanske man vill ägna sitt liv åt annat än att kommunicera i snigelfart med olika skattemyndigheter runt om i världen. På KF slipper man detta bekymmer. Bara att luta sig tillbaka i några år så kommer återbäringen automatiskt.

  På ISK och KF behöver man känna till att insättningar och kvartalsbehållningar är det som generar schablonskatt som man kan bli skyldig. På KF dras skatten från behållningen på kontot kvartalsvis, och på ISK dyker skatteunderlaget upp förifyllt i deklarationen. Eftersom källskatten på utländska utdelningar dras av från utdelningarna kan man inte bli skyldig pengar på så sätt, man får bara lite lägre utdelningen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-12 klockan 16:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂