Borde jag undvika börsen?
Sök:

Borde jag undvika börsen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gustav

Den här artikeln publicerades 2017-08-17 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Borde jag undvika börsen?

Hej!Jag köpte mina första aktier för ett par veckor sedan och planerar att göra nya köp regelbundet. Jag har en lång sparhorisont på minst 5 år. Just nu tycker jag att jag läser mycket om att experter tror att börsen kommer att få en nedgång inom snar framtid. Ingen vet när, men de flesta verkar överens om att det kommer snart efter den långa uppgång vi haft.Som ny aktieägare blir jag lite osäker när jag hör detta. Var det fel tidpunkt att ge sig in i börsen? Ska jag låta aktierna ligga och fortsätta mitt sparande eller sälja av och avvakta med börsen till nedgången kommit?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag kanske är onödigt negativ men spartid på 5 år är inte speciellt långsiktigt enligt mig. Det är väl egentligen den kortast möjliga tid man kan ha pengar på börsen och hoppas på en avkastning. Nu när börsen är försvagad (eller snarare går mot en jämnvikt där den har varit övervärderad och kommer att bli korrekt värderad) är det inte långsökt att tänka att den kommer att uppvisa negativa tal eller en medioker avkastning en tid framöver. Men att spå framtiden är ju omöjligt egentligen. Därför tycker jag att en lång sparhorisont är absolut den viktigaste faktorn tillsammans med faktorn att de pengar jag eventuellt riskerar att förlora, har jag råd att förlora (dvs, de är inte öronmärkta till att köpa en ny bil /bostad om 5 år). Jag måste alltså identifera mitt mål med mitt sparande och investerande.

Jag hade nog gjort så här ; Antingen ökar jag min sparhorisont kraftigt (minst 10 år) eller så skapar jag en större buffert/krockkudde i form av räntefonder (som oftast ger lite bättre avkastning mot bankernas räntor, men med högre risk). Båda alternativ går ju också att kombinera. Och inte minst kan du ju resonera som så att det är billigt att köpa aktier / fonder just nu OM sparhorisonten är tillräckligt lång.

De aktier du redan har köpt kanske du kan behålla men det beror ju som sagt på hur stor risk du är villig att ta, till vilket pris. Är det en relativt stor summa du har investerat?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Var kanske lite otydlig. Skrev minst 5 år, och menade alltså minst 5 år, men sannolikt längre än så. Dock ska jag nog medge att framtiden är något oviss, eftersom jag inte vet hur det blir med bil – och bostadsköp i framtiden.

  Nej, det är ingen stor summa. Jag är student och det är främst sparade pengar från tidigare jobb. Aktiekapitalet utgör ungefär 1/3 av mitt totala kapital. Resterande ligger i ett räntekonto. Jag vet att jag kommer köpa bil och högst sannolikt bostad senare i livet. Min tanke är att jag kan då, som nu, ha två separata sparanden. Ett långsiktigt aktiesparande och ett kortsiktigt räntesparande för att kunna finansiera bil – och bostadsköp. Detta bör innebära att aktiesparandet kan bli långsiktigt, dvs. säkert 10 år eller mer.

  Dock tycker jag ändå det är lite svårt när man inte riktigt vet hur framtiden ser ut. Vet inte hur mycket pengar jag kommer behöva när det är dags för bilköp. Bör mitt månadssparande gå till det kortsiktiga sparandet i stället kanske? Eller ska jag fortsätta lägga 1/3 på aktier?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Frågan är väl vad du ska göra om 5 år med aktierna, om du ska återinvestera utdelningarna eller ej osv.

Jag skulle tro att du minskar risken genom att köpa fonder istället. Jag har sedan en tid tillbaka börjat köpa automatiskt veckovis via Lysa (www.lysa.se) och det fungerar riktigt smidigt. 100% aktiefonder (Vanguard och XACT) med ca 80% globalt och 20% hemmaplan. Jag har tänkt att spara i en ISK och sedan kanske byta till utdelande aktier om ca 15-20 år, eller så ligger jag kvar i fonder och plockar ut delar av avkastningen.

Jag har inte kunskap om enskilda aktier och har därför bestämt mig att billiga och breda indexfonder är min melodi. Om du blir orolig att du gått in på börsen i fel tid och inte har en bra plan/strategi så kanske fonder är mer rätt för dig.

Jag gör dessutom så att för varje investerade 100 kr sätter jag in 10 kr på ett räntebärande rent sparkonto (automatiskt) hos SBAB.

Det är mycket enkelt att automatisera veckosparande med kombon SBAB och Lysa eftersom båda har rena bankkonton (Lysa har Danske Bank). Man slipper krångel med OCR-nummer, bankgiro osv.

Det är mina tankar i alla fall och så gör jag.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-17 klockan 07:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.