Borde vi ha ännu mer tillväxtmarknader i våra portföljer?
Sök:

Borde vi ha ännu mer tillväxtmarknader i våra portföljer?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn

ställde för sedan frågan: Borde vi ha ännu mer tillväxtmarknader i våra portföljer?

Hej!

Delar med mig av en intressant artikel som ur olika perspektiv belyser tillväxtmarknaders undervikt i de gängse globalindexen, däribland MSCI ACWI, och hur det kommer sig att dagens globalindex är så vridna mot väst. Den tankeställare jag själv tar med mig är huruvida tillväxtmarknader ska få utgöra en ännu större del i mina portföljer (har ca 15% idag, vilket enligt artikeln är 10% ”för lite”).

Mycket nöje!

https://www.forbes.com/sites/advisor/2018/08/01/should-long-term-investors-own-more-emerging-market-equities/#fefca5754ee5

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du tar en väldigt hög valutarisk genom att placera pengar i utvecklingsländer.

I den här spalten ondgör sig folk titt som tätt över vår svenska krona som man något vårdslöst kallar skräpvaluta. I grunden har dock Sverige starka statsfinanser. Vad skall vi då säga om länder som exempelvis  Brasilien, Sydafrika och Turkiet?

En annan sak är att visst förekommer korruption i både Europa och USA. Problemen är ändå ingenting emot vad som finns på de så kallade tillväxtmarknaderna. Detta gör att tillväxten hämmas rejält.

Jag vill inte säga att du har fel, men fundera rejält på vilken risknivå som du är beredd att acceptera.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nestor, bra och intressanta perspektiv. Nog har låg korruption historiskt borgat för bättre avkastningsmöjligheter. Det är definitivt en risk att beakta. Givetvis även valutarisken, även om just Brasilien, Sydafrika och Turkiet tillsammans utgör en mycket liten andel av en portfölj som innehåller 20-25% tillväxtmarknadsfonder. Kinas vikt i indexet ser jag ändå som en större risk.

  Fondspecialisten, jag tänker att just det är ett skäl till att låta tillväxtmarknader ha en större vikt i portföljen. Jag tycker också att det är rimligt att fråga sig om man vill låta USA utgöra hela 60-65% av ens portfölj.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Björn

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Frågan är om free float är en bra proxy mot onoterade aktier (t.ex. China A-Shares)? Jag tror inte det.

Övervikta EM har visserligen andra fördelar: högre avkastning och låg korrelation med DM. Det sistnämnda gör EM till en bra riskspridare.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vågar vi ge mer pengar åt socialisterna? Ger man dom lillfingret så tar dom hela handen. Fråga mig, jag vet. Jag är själv socialist. dock så fördelar jag tillbaka pengarna tillbaka till kapitalisterna igen. Dvs mig själv.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-21 klockan 19:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.