Börja investera långsiktigt större summa pengar idag
Sök:

Börja investera långsiktigt större summa pengar idag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av J

Den här artikeln publicerades 2017-09-21 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Börja investera långsiktigt större summa pengar idag

Jag vill först tacka Jan för en utmärkt blogg – tusen tack.

Ponera att man har 1 MSEK i kontanter på sitt bankkonto som man inte har behov av och att man är 37 år.

Låt oss bestämma en tidshorisont på 10 år och att man bor i hus i stockholm.

Hur hade ni gjort idag?

Alternativ 1:

Tagit lån (1,5% ränta) och köpt en bostadsrätt i stockholm. Två problem ser jag direkt. Priserna kommer falla inom några år när räntorna går upp (är jag rätt säker på) och det kan vara mycket svårt att hyra ut utan ”giltiga skäl”. Det dröjer minst 11 år innan barnet är redo att flytta hemifrån. Alternativt att man köper som juridisk person och hyr ut till en anställd.

Alternativ 2:

Amorterat på bolånet. Räntan är 1,5% (blir ca 1% efter skatteavdrag) och avvaktat några år på bättre tider.

Alternativ 3:

Köpt fonder. Är det inte dyrt att köpa just nu? Kommer inte nästa ras snart? Ska man inte avvakta några år först? Banker vill gärna sälja fonder till mig men deras fondavgifter är 1,5%. Eftersom man inte kan veta vilka fonder som kommer gå bra måste det väl vara bättre att välja de med bra rating och låg avgift? Jag har inte studerat Jans förslag i detalj ännu och jag kommer göra det. Jag är dock lite intresserad av de som kommer upp i Avanza fondgenerator -> Framtidsportföljen -> välja de med lägre avgift än 0,8% + Avanza Zero (den starkt begränsad dock). 1,5% i fondavgift blir över 200 000 kr på 10 år.

Alternativ 4:

Avsätta 30% av lönen från eget AB till tjänstepension. Det är avdragsgillt men vi kommer mycket troligen vara skattskyldiga i sverige när vi pensionerar oss så jag ser ingen vits med detta riktigt. Dessutom kommer åldern när man kan plocka ut säkert höjas i framtiden + avgift på 1,9%.

Alternativ 5:

Köpa tomt eller hus i stockholm för att hyra ut/sälja.

Följande har jag beslutat att inte gå vidare med:

 • Köpa och sälja aktier själv.
 • Tjänster som toborrow och liknande.

 

Tack på förhand

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Svårt att ge individuella tips men ett alternativ för dig kan vara att ta kontakt med en oberoende rådgivare, t.ex. Henrik Tell som Jan intervjuade eftersom det handlar om stora summor.

Intervju med Henrik Tell om ekonomisk rådgivning & rådgivare

Om du väljer fonder rekommenderar jag Globala Nybörjarportföljen om du vill ha maximal tillväxt och RikaTillsammans-portföljen om du vill satsa på värdebevaring och gå på plus oavsett vad som händer med börsen. Att det känns dyrt nu kan göra att det tar emot men på lång sikt ska inte det spela roll. Varför kan du läsa här:

Nej, det går inte att förutsäga framtiden!

Om de två portföljerna jag föreslog:

 • ”Passar på tidshorisonten 10+ år
 • Risk är hög, jag skulle bedöma den till 6 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 8 procent per år
 • Passar oerhört väl för långsiktigt sparande till barn och pension
 • Den kommer dock att vara skakig och den lär tappa 50 % i värde minst 2 gånger under en 15 års period.

Det här är portföljen som har högst risk och därmed sannolikt, över tid, kommer att ge bäst avkastning. Men det är också den portfölj som kommer att svänga mest och det är inte orimligt med nedgångar på uppemot 50 % i den här portföljen. Det är dock motiverat med det långa tidsperspektivet.”

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

 • ”Passar på tidshorisonter från 2 år och uppåt
 • Risk är låg, jag skulle bedöma den till 3 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 4,5 procent per år
 • Passar väl för att ha en positiv avkastning oavsett vad som händer på börsen
 • En väldigt komplex portfölj att sätta upp och jag rekommenderar inte den under 200 000 kr.

Av portföljerna på den här sidan kommer den över tid ge lägst avkastning, men målet är att den inte ska backa något enskilt år.”

RikaTillsammans-portföljen – en portfölj för alla väder

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-21 klockan 09:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.