Börja investera med nybörjarportföljen
Sök:

Börja investera med nybörjarportföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik Gustavsson

Den här artikeln publicerades 2017-10-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Börja investera med nybörjarportföljen

Hej, jag tänker nu ta steget att investera en del av mitt sparade kapital! Jag går på gymnasiet och har just ju runt 70000 som sitter på ett bankkonto med 0 % ränta. Jag tänker börja lite lugnt med ett långsiktigt sparande och tror på nybörjarportföljen. Jag tänker skapa ett konto på avanza och investera 60 % i länsförsäkringar Global Indexnära och 40 % i spiltan räntefond Sverige (investerar nog bara några tusen i början för att testa lite. Jag har några frågor som jag hoppas få hjälp med: Kommer jag att kunna ta ut mina pengar när som helst utan att riskera någon stor förlust? Behöver jag betala skatt på eventuell vinst? Vad är skillnaden på korta och långa räntefonder? Och tycker ni att det här är det rätta sättet för mig att investera på? Några tips ni vill ge mig?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kommer jag att kunna ta ut mina pengar när som helst utan att riskera någon stor förlust?

Nej, tyvärr! Räkna med att börsen dyker 50% åtminstone någon gång per årtionde, och om du behöver ta ut pengarna under de skitåren förlorar du massa pengar. Börskraschen kan komma i morgon eller om sju år. Det är väldigt svårt att förutsäga.

Det är dock skattefritt och gratis att sälja fonderna och ta ut pengarna. Det tar vanligtvis några enstaka dagar att få pengarna efter en försäljning.

Hur många dagar det tar att genomföra försäljningen syns på respektive fonds sida på Avanza. Det kan till exempel stå ”Syns på kontot sälj Nästa dag”. Sedan tar det någon extra dag för att flytta pengarna till ditt vanliga bankkonto.

Behöver jag betala skatt på eventuell vinst?

Nej! Bra va!? Kan man ju tycka, om det inte vore för att det är schablonskatt på Investeringssparkonton. Du måste betala skatt på själva insättningen(!) och på den genomsnittliga behållningen vid ingången i varje kvartal. Att det är skatt på insättning av pengar på Investeringssparkontot är just för att man inte ska kunna slita ut pengarna innan kvartalsskiften, och sätta in dem några dagar senare, och slippa skatt. Schablonskatten innebär att du alltid måste betala skatt. Oavsett om du går med vinst eller förlust under året.

Skatten är dock tillräckligt låg för att ett Investeringssparkonto trots det ska vara det bästa alternativet för de allra flesta.

Skatten hanteras i din vanliga deklaration, och Avanza fixar alla uppgifter till Skatteverket, så det funkar smidigt.

Avanza har bra exempel på hur skatten räknas ut.
https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html

Vad är skillnaden på korta och långa räntefonder?

Det överlåter jag till någon annan att förklara. Passar dock på att slänga in en varning för ett vanligt nybörjartankefel: Man tror att räntefonder automatiskt blir värdefullare när räntan går upp.

Grundprincipen är att räntefonder förlorar i värde när räntan stiger, och ökar i värde om räntan sjunker. Det finns saker som gör att det nödvändigtvis inte behöver bli så i det enskilda fallet, men det är grundprincipen.

Och tycker ni att det här är det rätta sättet för mig att investera på?

Jag tycker att du har valt bra aktiefonder, men du måste tänka på att ha 100 % aktiefonder passar sig bäst för den långsiktige spararen. Du kanske behöver räkna med att vara utan pengarna i 5 – 10 år för att inte behöva ta ut dem när börsen rasat. Och du får räkna med se skräcksiffror på ditt konto ett tag innan börsen återhämtar sig efter en framtida krasch.

Om du inte kan tänka dig att investera så långsiktigt så bör du överväga att ha en del ränte- och obligationsfonder i portföljen. Då sjunker risken och den förväntade avkastningen.

Tyvärr är det så att risk och avkastningen hänger ihop. Tar man inga risker kan man heller inte räkna med att tjäna pengar. Det är lätt att säga att man är beredda att ta risk när någon frågar, men när man väl sitter där med sitt konto och ser att halva ens livsbesparingar gått upp i rök i börskraschen är det lätt att panika och sälja istället för att köpa ännu mer, billigt. Till och med så rutinerade investerare som Jan Bolmeson har lite obligationer i sina portföljer för att hålla nerverna i styr och kunna sova gott om nätterna, trots att han har publicerat inlägg här på Rika Tillsammans som tydligt visar att aktier förväntas ge bäst avkastningen på sikt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-08 klockan 17:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.