Börja investera, tidsperiod på 50 år.
Sök:

Börja investera, tidsperiod på 50 år.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elliot

ställde för sedan frågan: Börja investera, tidsperiod på 50 år.

Jag har just nu en tidsperiod på 50 år och jag skulle vilja spara till pension samt uppnå ekonomisk frihet. I vilken av de tre fonder som finns på ’RikaTillsammans’ ska jag börja investera i?

Jag kommer förmodligen inte ha ett fast jobb på minst 5 år (förhoppningsvis mindre).

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

50 år… Gör det enkelt för dig. Med risk för att bli tjatig, ta en global indexfond till 100%. Skippa räntor. I den kan du spara allt från 100:- och uppåt. Behöver aldrig ombalansera.

Du har riktigt lång horisont och då är det ju bara aktier eller aktiefonder som gäller. Om du sedan vill välja aktier själv eller köpa fond avgör du.

Jag har själv inte kunskapen, tiden och engagemanget att jazza med lösa aktier, så jag kör 100% globala indexfonder.

Tänk på en sak när du tittar på fonder och deras avkastning; den gäller ett engångsinvesterat belopp vid den angivna tiden. Alltså om du tittar på en fonds avkastning de senaste tre åten så säger den att om du hade satt in ditt kapital idag minus tre år hade det stigit med X%. Om du däremot hade månadssparat under samma period hade du fått en annan avkastning i procent. Anledning är att du köper fondandelar både när de är dyra och billiga.

 

Lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej tack för svaret. Jag kommer förmodligen att investera i någon av ”de bästa fonderna för 2018” när det blogginlägget kommer ut.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elliot
 2. Vit pil

  Det inlägget kommer inom 14 dagar. Men det kommer att till stora delar se ut som för 2017, så du kan med gott samvete investera i de fonderna som jag skrev om redan förra året. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-07 klockan 19:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.