Börja pensionsspara
Sök:

Börja pensionsspara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

ställde för sedan frågan: Börja pensionsspara

Hej!

Är 28 år och har insett fördelarna med att börja pensionsspara.  Är sedan tidigare kund hos Avanza. Innebär det att jag kan öppna ett nytt ISK konto och månadsspara runt 1000 kr varje månad? Hur bör detta månadssparande placeras? Funderar på att för enkelhetens skulle välja att spara 100% i Avanza global då den har en låg avgift till skillnad från att spara i t ex fondrobot eller Avanza auto. Det är ju 30-40 år kvar tills pengarna ska tas ut. Eller borde jag sprida riskerna mer, är det dumt att placera allt pensionssparande i Avanza global som ju har en hög risk trots det är sparande på en lång sikt? Isåfall tips på hur? Har läst om räntefonder, men vilka?

Tacksam för svar!

Lisa

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Japp, du kan öppna ett ISK och köpa 100% Avanza Global. Just för att du är så långsiktig är det ett utmärkt val, samma som de brukar rekommendera på Småspararguiden.se. På Avanza kan du också ge namn till dina konton för att hålla koll på vad pengarna ska gå till.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

^ Som Emil skriver är 100% Avanza Global ett utmärkt val. Men för att variera lite, här är några alternativ:

  • Avanza Global 40%
  • Avanza Emerging Markets 30%
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 30%

Portföljen ovan är mer diversifierad, men har också högre risk.

  • Nordnet Smart 15 80%
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 20%

Denna har hävstång (Smart 15) vilket bör ge bättre avkastning över tid. Nackdelen är att fonden är ganska ny och saknar längre historik.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Lisa!

Ta gärna och läs lite på artikeln ”Globala Barnportföljen” när det gäller att lägga upp en portfölj för pensionen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-18 klockan 12:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.