Börja pensionsspara.
Sök:

Börja pensionsspara.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av RAdde

ställde för sedan frågan: Börja pensionsspara.

Hej.

Efter att ha blivit inspirerad av den här sidan har jag funderat ett tag på att börja spara i ett pensionspar till mig själv. Kanske är tidigt när man ska jobba 30 år till, men tänker att summan inte behöver vara så stor om jag börjar redan nu. Har tänkt mig 250kr/månaden nu till att börja med.

Vilka fonder tycker ni jag ska satsa på?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ju längre tid du sparar desto större blir ränta-på-ränta-effekten. Jag började också nu som 30-åring och känner att jag har missat ett decennium!

På så lång sikt som du har bör det vara bäst med 100% i en global aktiefond, till exempel Avanza Global som är riktigt billig.

250 kr är en bra början. Men tänk på att ju mindre pengar du gör av med nu desto mer har du senare, med ränta. Ring och förhandla om försäkringar. Skaffa billigast möjliga telefonabonnemang. Använda kläder och prylar tills de går sönder. Det är helt otroligt hur mycket pengar man gör av med utan att ens tänka på det!

Och se för det flygande spaghettimonstrets skull till att du har tjänstepension eller förhandlar upp lönen 5% så du kan spara själv. 90% av svenskarna har tjänstepension så systemet är och kommer vara uppbyggt på antagandet att var och en själva sparar och förhandlar till sig pensionspengar när de arbetar. Det man får från staten ska bara motsvara en miniminivå.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller helt med Emil börja så tidigt som möjligt för att få en bra ränta-på-ränta utveckling!

  Som Emil även skriver så kommer vi vara beroende av att ha sparat själva och att ha tjänstepension.
  Det statliga pensionssystemet kommer ungefär ge oss 30% av slutlön, anser man att detta är okej så behöver man inte spara själv. Däremot tror jag att dom flesta inte tycker att detta är okej!
  Så se till att ha tjänstepension och spara själv på sidan om!

  Jag tycker att du ska läsa lite artiklar här på bloggen, börja med denna om hur du kan bygga en långsiktig portfölj!

  https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack så mycket för svar=) Jag börjar med 250kr/månaden på avanza global eftersom det är svårt att nå upp till minsta köpbelopp om jag ska ha fler fonder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Låter som en bra plan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Om du gör så har du 324945:- efter skatt och kostnad på ett ISK om 30 år. Grattis till dig att du kom på detta som ung!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-17 klockan 17:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.