Börja spara
Sök:

Börja spara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jasmina

ställde för sedan frågan: Börja spara

Hej!

Jag är ny på sparande med ränta och vill ha råd och tips på hur jag ska placera mina pengar.

Jag har en buffert på 170 tkr, 70 av dessa tänkte jag ha kvar som buffert.

Hur skulle du placera resten av pengarna enligt fyrahinksprincipen?

Samt, så tänkte jag spara 1700 kronor varje månad, minst 500 i långsiktig pensionssparande och en del till en kontantinsats. Har öppnat ett fondrobotkonto, men jag undrar hur stor andel av sparandet jag borde placera i de olika riskerna 20/60/90. Jag vill spara ytterligare 500 kronor till mitt barn. Är fondrobot ett bra alternativ även där?

Tacksam för svar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jasmina!

För att veta hur du bör placera enligt ”Fyra Hinkar Strategin” så går detta att läsa sig till i just den artikeln, du kommer få göra en liten uträkning på dina utgifter för att få reda på hur mycket du behöver i din mellanrisk och sedan kan du placera resterande i ditt pensionssparande.

Däremot om du följer den strategin slaviskt så kommer troligtvis hela summan 170k att hamna i mellanrisken och inget i pensionssparandet då, men man behöver såklart inte följa den slaviskt utan det är ett bra sätt att förstå hur man kan lägga upp sin ekonomi och sedan kan man då göra sin egen version av det.

Damma med sparandet, fylla din mellanrisk med sparandet tills den är full och sedan gå vidare till pensionssparandet/passiva.

Du kan absolut använda en fondrobot till barnsparande, skulle däremot spara där du har tillgång till en kapitalförsäkring som du skriver i ditt namn med ditt barn som förmånstagare. Sedan skulle du då kunna investera i t.ex Avanza Auto 6 eller Nordnets likvärdiga fond. Du kan även göra en egen portfölj enligt ”Globala Barnportföljen”!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-30 klockan 21:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.