Börja spara
Sök:

Börja spara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonatan

ställde för sedan frågan: Börja spara

Hejsan!

Har blivit intresserad av att börja spara pga eran blogg och har lite funderingar.

Hade tänkt börja spara inför pension redan nu som ung och har fått upp ögonen för indexfonder. Har även läst om era tips om fondrobotar och att de förvaltar ens pengar.

Jag hade tänkt börja med 20000 i sparkapital och spara mellan 1000-3000i månaden och spara i minst 25år. Skulle ni använda en fondrobot eller starta isk konto och investera i indexfonder? Rent avgiftsmässigt så kostar ju tex lysa 0.40+% för att förvalta pengarna med avgifter och allt. Har kollat på indexfonder och avgifterna för de är väl runt 0.20 per fond. Kommer jag betala mer i avgifter av att sköta allt själv?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Klart att avgiften kan skilja litegrann men enligt mig får du också vad du betalar för.

 

Är du villig att lägga ned den tiden själv att sätta dig in i branschen så ’Go for it’!

Om du däremot inte känner dig motiverad nog att göra detta, samt följa upp detta 1-2 ggr/år, så bör du nog överväga fondrobot istället.

Så länge skillnaden bara ligger på några få 0,** procent så föredrar jag personligen en robot.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om du är intresserad och vill fördjupa dig i ditt sparande så rekommenderar jag Avanza där du enkelt kan följa börsen.. rekommenderar Avanza Zero som startposition 0 i avgift….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan Andersson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag gillar att inte behöva bry mig. Skulle man (jag) få feeling längs med vägen och bli superintresserad så kan man göra den resan då. Det viktigaste är att börja och då tänker jag att en robot är ett utmärkt (valde medvetet bort ”lysande”, hehe) alternativ. Man kaaaaanske betalar något ”överpris” men fullt rimligt på alla sätt och vis i min ögon.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sluta förringa kostnadernas skadeverkningar på ditt sparande.

en kostnad på 0,2% extra kostar dig 553 000kr i utebliven avkastning efter 30 år PER miljon du har investerad!!!! Obs PER miljon.

Var enda punkt i avgift räknas! Glöm aldrig det vad än nån försöker lura i dig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Å där fick även jag lära mig något nytt, tack för det Calle 7 :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bjorsa

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-13 klockan 02:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.