Börja spara i fonder på Avanza?
Sök:

Börja spara i fonder på Avanza?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lukas Bergström

Den här artikeln publicerades 2017-07-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Börja spara i fonder på Avanza?

Hej, jag är 16 år gammal och fyller 17 den 20:de november! Jag har varit intresserad i aktier ända sen jag var 13 år gammal och började tjäna egna pengar genom att dela ut reklam på helgerna vilket jag fortfarande gör! Min inkomst är ca 2200 kr i månaden med reklampengarna tillsammans med studiebidraget. Det jag nu vill göra är att satsa på att investera i en fond/fonder. Min plan är att sätta in 1000 kr i månaden till en början men jag vet inte riktigt vad för sorts fonder man ska satsa på och eller hur man ska använda pengarna på ett smart sätt så det växer med tiden på bästa sätt! Min plan är att spara i cirka 10 år så jag kan börja använda mig av pengarna vid 25-28 års ålder.

Så helt enkelt de frågor jag har är väl egentligen, vilken sorts fonder ska man investera i? Vad för fonder är bra för denna tidsperiod? Jag har väl som mål att försöka en avkastning på cirka 8-12 %, är detta möjligt och eller är det värt risken? Ska man spara i en eller flera? Hur borde jag smartast investera en tusenlapp i månaden?

Tacksam för svar och tips! =)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

8-12% låter ganska optimistiskt. Runt 5-6% i reell avkastning efter avgifter och inflation är nog närmare sanningen.

En sparhorisont på ca 10 år – du kan överväga globala barnportföljen som finns här i Jans blogg ;

Globalfond : 60% (t ex Länsförsäkringar global indexnära)

Sverigefonder:

Spiltan aktiefond investmentbolag : 15%

Avanza zero eller Nordnet superfond Sverige : 15%

(Nordnets gratisfond är mycket bredare än Avanzas)

Räntefonder : Swedbank robur penningmarknadsfond eller Spiltan räntefond Sverige : 10%

Dessa fonder har låga avgifter, bra riskjusterad avkastning.

Glöm inte att rebalansera portföljen nån gång per år så vinner du mycket på det.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-14 klockan 19:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.