Börja spara innan husköp?
Sök:

Börja spara innan husköp?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nico

ställde för sedan frågan: Börja spara innan husköp?

Hej!

Vi bor i hyresrätt men planerar köpa hus inom de närmsta åren. Exakt när vet vi inte, det kan bli om ett år eller om tre år beroende på när det ”rätta” huset dyker upp. Samtidigt vill vi börja månadsspara enligt fyra hinkar principen och LYSA då vi idag har det mesta av vårt sparande på ett vanligt sparkonto.

Bör vi vänta med att börja spara och investera med LYSA till efter vi har köpt huset?

Om vi börjar innan vi köper, skulle ni då rekommendera att behålla våra nuvarande besparingar(den tänkta kontantinsatsen) på banken och bara investera med ”nya” pengar, eller är det bättre att flytta besparingarna till LYSA?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Självklart ska ni börja spara alldeles oavsett! Sparande handlar bara om att optimera sin budget, skaffa billigare avtal och försäkringar, tänka igenom sina utgifter. Allt som blir över varje månad sparar man. Hur ni sedan ska fördela sparandet är en helt annan fråga och handlar om hur stor risk ni kan ta med pengarna. Det är där hinkarna kommer in!

Kontantinsatsen kan ni se som ett målsparande med kort tidshorisont. Det bör ni då ha på bankkonto eller i alla fall med hyfsat låg risk. Om ni lägger kontantinsatsen på Lysa så kommer de förhoppningsvis att föreslå en fördelning med stor andel räntepapper. Det blir inte så kul om börsen dippar precis innan ni ska ha pengarna!

När ni sedan har skaffat er en buffert och sparat ihop kontantinsatsen, då kan ni lägga resten i den passiva hinken. Den kan ni till exempel ha i en global indexfond eller i Lysa med stor andel aktier.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-04 klockan 14:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.