Börja spara med stort ingångsbelopp
Sök:

Börja spara med stort ingångsbelopp

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bitte Johansson

ställde för sedan frågan: Börja spara med stort ingångsbelopp

Hej

Jag är 58 år och tänker gå i pension vid 65, alltså om 7 år. Jag har 500.000:- på ett sparkonto i SEB utan ränta. Jag hade tänkt börja spara i fonder och har kontaktat min bank för sparande i fonder. Det jag reagerade på är deras höga kostnader så jag tänkte försöka på egen hand. Eftersom jag inget kan om detta så behöver jag lite hjälp hur jag skall börja. Jag har startat konto i Avanza men inte kommit längre för jag är så feg av mig. Hur skall jag göra för att smidigt kunna börja med det? Jag är på skala 4/5 av 7 (SEB) när det gäller risktagande.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Att sköta sitt eget sparande är inte svårt och du gör helt rätt i att ta tag i det på egen hand så du slipper höga avgifter. Rådgivarna på bankerna är egentligen säljare som vill tjäna pengar åt banken i första hand. Jag är också kund på Avanza och fördelen jämfört med SEB är framförallt ett större fondutbud, som gör det möjligt att köpa de billigaste fonderna på marknaden.

Det du behöver göra är att bestämma fördelning mellan aktier/aktiefonder och räntor (bankkonto eller räntefonder). Pengar som ska användas på kort sikt (inom fem år) bör vara på bankkonto eller möjligen en räntefond. Pengar som ska användas på längre sikt bör vara i aktier/aktiefonder.

Själv har jag målsparande (renovering, semester…) på bankkonto och allt annat sparande investerat. Men en del förespråkar att man har en viss andel räntor även i det långsiktiga sparandet. Jag tycker det är viktigt att man väljer en strategi man själv är bekväm med.

Välj indexfonder med max 0,2 % avgift, en globalfond är en bra grund. För att minska riskerna kan du sprida inköpen av aktiefonder under 2-3 års sikt, så riskerar du inte att köpa vid fel tillfälle.

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Lukas!

Jag hade flyttat 200’ till räntebärande sparkonto i SBAB (0,65%-0,7% om man har bolån där). Flyttat över resten till Avanza och köpt Länsförsäkringar Global indexnära för 300’. Jag hade inte spridit ut det över tid. LF global har störst exponering mot USA. Enligt fördelningen ovan skulle du ha ca 37% av dina pengar placerade på den marknaden.

Med fördelningen ovan så är 40% riskfria (SBAB-pengarna) och 60% medlhög risk (globalfonden).

Jag skulle inte blanda in flera fonder, utan det här sköter sig självt.

Min mamma valde att lägga 1/3 i LF global och 2/3 hos SBAB när jag hjälpte henne att flytta från 0-räntekonto.

Gör det enkelt, krångla inte till det. Gör saker du förstår. Om H&M sjunker 15% märks det knappt i din fond.

En billig, bra och bred globalfond. Motvikten hos SBAB. Tror det blir bra.

LF global placerar i 1600 aktier över hela världen.

Lycka till!

 

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-07 klockan 09:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.