Börja spara. Men hur?
Sök:

Börja spara. Men hur?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin

ställde för sedan frågan: Börja spara. Men hur?

Hej

Jag sparar idag ca 2000kr/mån på ett ”vanligt” sparkonto hos min bank, länsförsäkringar.

Jag har nu börjat kolla allt mer och mer på olika former av sparandeformer som finns t.ex nybörjarportföljen.

Alltid när man pratar om sparande så låter det som att man bör spara i minst 5-10år men hur ska man tänka om man vill kunna plocka ut vissa summor lite då och då?

Med det sparandet som jag gör idag så tänker jag att det är pengar som jag lägger undan för att kunna klara av att t.ex något i hemmet skulle gå sönder eller t.ex service på bilen osv.

Är det fonder jag ska kika på eller ska jag fortsätta spara i det vanliga sparkontot där pengarna aldrig kommer växa av sig själva?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Ett långsiktigt sparande på börsen innebär också att man måste låta bli att ta ut kapitalet ”då och då”, eftersom det har en stor effekt på hur mycket du får i avkastning.

Det låter mest som att du skulle ha mest nytta av ett buffertsparande på ett sparkonto hos en bank som ger lite högre ränta samt har insättningsgaranti. Exempelvis SBAB ger 0,65% i ränta (vilket i sig inte är mycket men det är alltid något) och det finns andra banker som ger runt 0,80%.

Däremot är det ju inte fel att t ex lägga en mindre del av ditt sparande på börsen (fonder) t ex 500 kr i månaden. För de pengarna kan du ju t ex köpa ett par eller tre fonder ; en globalfond, sverigefond och en tillväxtmarknadsfond. Där kan du månadsspara långsiktigt. Du kan ju också välja att spara mer på fondsidan om din ekonomi tillåter det.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.